© BELGA

Schepen Duchateau (N-VA): “Een ‘nee’ voor vluchtelingen is enige juiste keuze”

Fons Duchateau, de Antwerpse schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter, heeft een opmerkelijk bericht op zijn Facebookpagina geplaatst. Duchateau zegt er dat de stad Antwerpen niet happig is om noodopvang te bieden voor vluchtelingen en spreekt zelfs van “een manifeste blunder”, mocht dat wel gebeuren.

joro

Na N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft nu ook de Antwerpse OCMW-voorzitter Fons Duchateau een streng standpunt ingenomen inzake de actuele vluchtelingencrisis. Dat erkent de schepen zelf ook. “Antwerpen gaat niet op de eerste rij staan om vluchtelingen noodopvang te bieden. Integendeel, als OCMW-voorzitter van de stad maak ik me sterk dat een lokaal opvanginitiatief (LOI) organiseren een manifeste blunder zou zijn. Zowel voor de Antwerpse bevolking als voor de vluchtelingen zelf. Dat zal voor sommigen hard klinken en daar heb ik begrip voor”, zo vat hij zijn pleidooi op Facebook aan, dat de titel kreeg ‘Een ‘nee’ voor vluchtelingen is de enige juiste keuze’.

‘Absorptievermogen volledig opgebruikt’

“Wie je in huis haalt, moet je ook iets te bieden hebben, anders is een gebaar van solidariteit waardeloos en hypocriet”, zo nuanceert Duchateau zijn stelling. “Het heeft weinig zin om in een opwelling van emotie de deuren wijd open te zetten, in de wetenschap dat voor het overgrote deel van de nieuwkomers in Antwerpen geen rooskleurige toekomst is weggelegd.” Volgens Duchateau is het Antwerpse absorptievermogen om nog meer kwetsbare nieuwkomers op te vangen “volledig opgebruikt”.

Duchateau meent dat zelfs zonder een lokaal opvanginitiatief vluchtelingen sowieso naar onze stad zullen komen. “Als vluchtelingen hun erkenning op zak hebben, zullen ze massaal afzakken naar Antwerpen, zo leert de geschiedenis. Ook zonder uitnodiging zal de stad haar deel van de vluchtelingen moeten opvangen.” Volgens de OCMW-voorzitter vangt Antwerpen nu al het meeste aantal vluchtelingen op van alle Vlaamse steden. De statistieken wijzen volgens hem uit dat velen onder hen in de armoede terecht komen en weinig toekomst hebben.

Europees spreidingsplan

Duchateau vindt dat verantwoordelijkheid ligt bij de Europese Unie, die tot nu toe heeft gefaald om een goed spreidingsplan voor de vluchtelingen uit te werken. “Vandaag is ‘nee’ zeggen de enige, juiste keuze voor Antwerpen”, zo besluit Duchateau.

Lees het volledige Facebookbericht:

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio