Op korte termijn 6.600 extra opvangplaatsen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (rechts). Foto: BELGA

Op korte termijn 6.600 extra opvangplaatsen

Print

De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met een serie maatregelen om tegen begin oktober het aantal opvangplaatsen te verhogen van 16.200 tot 28.173.

‘Dit is geen migratiestroom meer, maar een exodus’, zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. In vier maanden tijd is het aantal asielaanvragen verviervoudigd van 1.280 in april tot 4.350 in augustus, met nog één dag te gaan. Daarom heeft de regering een serie maatregelen bedacht om op korte termijn 6.600 extra opvangplaatsen te creëren.

1.600x2 + 1.400 + 2.000

Het gaat om 1.600 noodopvangtenten die door Artsen zonder Grenzen uit Dubaï zullen worden gehaald. 400 zullen in Sijsele opgebouwd worden. Voort komen er 1.400 plaatsen bij, 900 bij het Rode Kruis en 500 in de kazerne van Elsenborn. Daarnaast lanceerde Francken nogmaals zijn ‘open oproep’ aan de OCMW’s om 1.600 bijkomende plaatsen te creëren. Tenslotte wordt vrijdag nog een dringende aanbesteding uitgeschreven voor 2.000 plaatsen die begin oktober geopend moeten worden. De aanbesteding mag komen van zowel privéondernemingen als ngo’s en de huidige partners, aldus de staatssecretaris, die beklemtoonde dat de kwaliteit van de opvangplaatsen dezelfde zal zijn als die van de huidige plaatsen.

Daarbij komt ook nog eens de eerder aangekondigde aanbesteding voor 10.000 bufferplaatsen die op korte termijn open kunnen. Die plaatsen zouden beschikbaar moeten zijn tegen april-mei volgend jaar, zei Theo Francken.

Aanwervingen

De staatssecretaris kondigde voorts nog extra aanwervingen aan bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) en bij de asieldienst van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) om de snelle doorstroomtijd van de asieldossiers te kunnen blijven verzekeren. Daarvoor worden bijkomende budgetten vrijgemaakt. Ook de diensten van DVZ die instaan voor de opvolging van de terugkeerdossiers worden versterkt.

MEEST RECENT