Overheid roept op trein niet te zoeken: 'Het is levensgevaarlijk'

Bekentenis op sterfbed leidde vinders naar nazitrein met goud

Print

Een van de blootgelegde schachten in het tunnelcomplex. Foto: AFP

De nazitrein bestaat. Daarvan is de Poolse overheid overtuigd sinds een van de mannen die de trein 'verborgen' heeft dat op zijn sterfbed verteld heeft. Intussen roepen Poolse ministers schattenjagers op om niet te gaan zoeken. 'Er kunnen mijnen liggen en het is dus levensgevaarlijk', klinkt het.

Bestaat de nazitrein vol goud en juwelen of niet? De discussie is weer brandend actueel sinds twee inwoners van de Poolse stad Walbrzych twee weken geleden beweerden dat ze de mythische trein gevonden hebben. 'Een van de mannen die de trein destijds verstopt heeft, heeft op zijn sterfbed uitgelegd waar de trein zich bevindt', klinkt het op het ministerie van Cultuur in Polen. 'Met zijn informatie hebben ze die trein kunnen vinden.'

Sindsdien trekken talloze gelukszoekers de bergen in op zoek naar de schat. De autoriteiten vragen nu om de zoektocht te stoppen omdat ze zichzelf in gevaar brengen. ‘Ik ben zeker dat de trein bestaat, maar hij kan gevaarlijk materiaal bevatten’, zegt Piotr Zuchowski, het hoofd van de Poolse erfgoeddienst. ‘We roepen op de zoektochten stop te zetten, totdat we de procedures hebben gevolgd om de omgeving te beveiligen.’ In het gebied zouden erg veel mijnen liggen. De trein zou ook boobytraps kunnen bevatten.

Vindersloon

De twee lokale inwoners houden de details van de vindplaats voorlopig geheim, omdat ze eerst 10 procent vindersloon toegezegd willen krijgen. De burgemeester van Walbrzych stuurde wel al een onderzoeksteam uit. ‘Het goud hebben we nog niet gevonden’, zei een lokale persmedewerker, ‘maar we vonden een andere trein die informatie bevat over het verloren gewaande nazigoud.’

De bewuste trein zou in 1945 een tunnel in het bergachtige Neder-Silezië ingereden zijn, om er nooit meer uit te komen. De tunnel zou later afgesloten zijn. De 150 meter lange trein zou wapens, edelstenen en andere schatten vervoerd hebben om ze uit de handen van de oprukkende Sovjet-Unie te houden. Het goud zou afkomstig zijn van gouden tanden van Joden uit de nazi-kampen stierven. De legende van de trein nooit bevestigd door historici.

Gouden tanden

Er zijn wel historische getuigenissen dat er wekelijks twintig kilogram goud in het concentratiekamp Treblinka werd verzameld van uitgetrokken gouden tanden. De kampdokter Joseph Mengele van Auschwitz gaf ook het bevel dat vergaste lichamen eerst moesten worden onderzocht op gouden tanden voor ze werden verbrand.

Volgens akkoorden die Polen met Duitsland sloot na de oorlog zou de trein - als hij wordt gevonden - toebehoren aan de Poolse staat.

MEEST RECENT