Helft meer Belgen vervroegd terug uit vakantie voor ziek of overleden familielid

Print

Het warme weer in België afgelopen maand juli, heeft ervoor gezorgd dat afgelopen zomervakantie de helft meer Belgen (56 procent) vroeger van vakantie naar huis moest keren voor een ziek of overleden familielid. Dat blijkt uit de reisbijstandscijfers die mobiliteitsclub VAB vrijdag bekendmaakte. ‘Door de hete julimaand werden meer thuisblijvende familieleden (grootouders en ouders) ziek of overleden ze’, klinkt het.

VAB merkte een toename met 3 procent van het aantal Belgen die afgelopen zomer ziek werden op vakantie. Maar wat de mobiliteitsclub vooral opviel, was dat er steeds vaker naar de alarmcentrale gebeld werd voor inlichtingen bij kleine ongemakken, 16 procent meer. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om diarree, hoofdpijn of kleine verwondingen waarvoor geen doktersbezoek nodig is. VAB zag het aantal ongevallen (valpartijen,...) afnemen met 16 procent.

Weinig Belgen naar Tunesië

De populariteit van Spanje als vakantiebestemming bleek fel toegenomen. VAB noteerde er 24 procent meer medische dossiers. Die populariteitstoename valt te verklaren door negatieve reisadviezen voor andere populaire all-in-bestemmingen zoals Tunesië (geen enkel dossier deze zomer) en Turkije (een daling van 31 procent). Ook Griekenland (een stijging van 74 procent) was deze zomervakantie een populaire bestemming voor de Belgen.

De warmte speelde ook een rol in de autoproblemen op vakantie, waarvan het aantal deze zomer ook steeg. VAB noteerde een stijging van het totale aantal pechgevallen met 7 procent, Europ Assistance met 6 procent in België en met 12 procent in het buitenland.

Verkeerde brandstof in het buitenland

Behalve de extreem hoge temperaturen was ook het groot aantal vakantiegangers dat met de auto op reis ging een verklaring volgens Europ Assistance. VAB noteerde een kwart meer brandstofproblemen en 10 procent meer bandenpech. ‘Belgen laten zich dus verrassen door de verschillende benamingen van de brandstof in het buitenland, en tanken daarom op vakantie vaak een verkeerde brandstof’, klinkt het.

Kwetsuren en breuken

Reisbijstandsorganisatie Europ Assistance stelde dan weer vast dat het aantal medische dossiers in het buitenland afgelopen zomervakantie daalde met 3 procent. De meest voorkomende medische problemen waren volgens Europ Assistance kwetsuren en breuken (goed voor 37 procent), maag- en darmproblemen (12 procent) en infecties (9 procent).

De meeste medische dossiers moest Europ Assistance opmaken voor Belgen in Frankrijk (21 procent), gevolgd door Spanje (11 procent), Italië (8 procent), de VS (7 procent) en Turkije (7 procent).

Nu in het nieuws