© AP

Een van laatste twee overlevenden van ‘Great Escape’ overleden

De Australiër Paul Royle, een van de laatste twee overlevenden van de ‘Grote Ontsnapping’ uit het oorlogsgevangenenkamp Stalag Luft III tijdens de Tweede Wereldoorlog, is op 101-jarige leeftijd overleden. Dat kondigde zijn zoon vrijdag aan. De ontsnapping is vereeuwigd in de film ‘The Great Escape’ uit 1963, met Steve McQueen.

Gordon Royle legde uit aan Australian Broadcasting Corporation dat zijn vader is overleden in het ziekenhuis van Perth, na een val. De enige overlevende van de ontsnapping door geallieerde officieren is momenteel de Brit Dick Churchill (94 jaar).

In maart 1944 maakte Royle deel uit van een groep van 76 gevangenen die uit het kamp vluchtten via een tunnel. Er waren drie tunnels uitgegraven - met de codenamen Tom, Dick en Harry - maar tijdens de ontsnapping werd enkel Harry gebruikt. Uiteindelijk konden drie van hen hun vrijheid herwinnen. Alle anderen werden opnieuw opgepakt. Vijftig van hen zijn terechtgesteld.

Vorig jaar vertelde de vroegere luitenant van de Royal Air Force (RAF) aan de zender nog over zijn herinneringen aan de ontsnapping. Zijn vrijheid was van korte duur. Twee dagen na de ontsnapping werd hij opnieuw opgepakt en naar Stalag Luft III gestuurd, waar hij de Australische jachtpiloot Brickhill ontmoette. Die schreef het verhaal neer in ‘The Great Escape’, het boek dat als basis diende voor de film van John Sturges.

Paul Royle had niet veel met de film. Volgens hem toonde die een te mooi aandeel van Amerikaanse gevangenen.

Vastgoed

Jobs in de regio