© WAS

© WAS

© WAS

© WAS

© WAS

© WAS

© WAS

© WAS

© WAS

© WAS

© WAS

1 / 11
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Wever stelt gloednieuwe commandotruck van Antwerpse politie voor

In Antwerpen is donderdag nieuwe commandowagen voorgesteld van de lokale politie. De Volvotruck, die een miljoen euro kostte, kan de beelden van alle stedelijke camera’s bekijken en - indien nodig - zelfs de vaste telecommandokamer overnemen.

Naast voor calamiteiten zou de truck naar verwachting zo’n 20 keer per jaar ingezet worden, voornamelijk voor evenementen, maar later ook voor gecoördineerde acties.

De huidige commandowagen van de politie dateert van 1999, een truck waar buiten vergaderen niet erg veel in kon. De nieuwe truck is hoogtechnologisch uitgerust en biedt veel meer plaats.

Sinds 2014 hebben Cofely Fabricom en Digicity aan de truck gebouwd. Hij is 4 meter hoog, 12 meter lang en - uitgeschoven - vier meter breed. Een tussenwand kan de truck in twee zaaltjes opdelen. Cameraoperatoren kunnen via satellietverbinding, mobiel of vast internet de beelden bekijken van de meer dan 100 camera’s die er momenteel in Antwerpen hangen. Als de wet verandert, zouden daar ook drone- of bodycambeelden bij kunnen komen.

Op het dak van de twintigtonner kunnen metershoge masten worden uitgeschoven, dit voor de satellietverbinding - die zo’n 1.000 euro per maand kost - en een camera om de omgeving van de wagen te bekijken. Een batterij zorgt voor vier uur autonomie, al kan die met 12 uur worden uitgebreid door een generator.

“Noodzakelijke investering”

“Datagestuurd en digitaal kunnen werken is erg belangrijk voor de politie, onder meer met informatie voor de strijd tegen drugs en inbraken, of voor verkeersveiligheid”, zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bij de voorstelling op de Grote Markt. “Een miljoen euro is niet weinig, maar het is een noodzakelijke investering waarvan we de vruchten zullen plukken. Met deze wagen kunnen we een grote impact op het terrein hebben”.

Een eerste uitgebreide test vond onlangs plaats op Summerfestival. De eerstvolgende voorziene inzet is Laundry Day.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio