Geschiedkundige vondst onthult topdiplomatie tijdens Eerste Wereldoorlog

Print

Willy Jacobs op de archiefzolder van Wommelgem met het Duitse bevelschrift in zijn handen. Foto: Joris Herregods

Wommelgem -

Een onooglijk briefje in het gemeentearchief van Wommelgem blijkt een onwaarschijnlijk en onbekend stukje oorlogsgeschiedenis: in volle Eerste Wereldoorlog zochten de Duitsers rond Antwerpen een blikken doosje met Britse gedichten.

Amateurhistoricus Willy Jacobs schreef er recent over in het militaire blad Mars & Mercurius en haalt feilloos het al langer gekende document boven uit één van de honderden archiefdozen op de zolder van het Wommelse gemeentehuis. “Boekhout 5.7.17. An die Gemeinde Wommelgem” is de aanhef in formulierstijl.

Overal in het bezette België hadden de Duitsers toen een militair apparaat boven de gemeentebesturen geplaatst. “Zeg maar een controleorganisme, maar met zeer veel bevoegdheden”, zegt gepensioneerd burgerlijk ingenieur en gewezen reservefregatkapitein Willy Jacobs. “In juli 1917 was het Vestinggebied Antwerpen opgedeeld in verschillende Abschnittskommandanturen die elk weer verschillende Ortskommandanturen onder zich hadden. Hier vielen Wommelgem, Borsbeek, Boechout en misschien ook Mortsel onder de Ortskommandantur Boechout, met zetel in het Kastanjehof.”

Oorlogservaringen

“Het is dan ook vanuit Boechout dat op 5 juli 1917 een zekere ‘Simmel, Polizei-Unteroffizier’ aan Wommelgem schriftelijk het bevel gaf om uit te kijken naar een metalen doosje, “eine Metallkassette mit einer Reihe von Manuscripten”. Dat werd al in oktober 1914 verloren door de Britse dichter Rupert Brooke, toen die hier enkele dagen bij Antwerpen deel uitmaakte van de Britse troepen die ons ter hulp kwamen. Simmel geeft uitdrukkelijk de opdracht dat als Wommelgem iets zou weten over het “verblijf van die cassette”, dat onmiddellijk moet gemeld worden.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio