© Google Street View

© GvA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Grote verontwaardiging over ‘racistisch’ deurbeleid Antwerpse discotheek

Op sociale media is een enorme storm van protest ontstaan over het uitgelekte deurbeleid van La Gare 27, de discotheek aan het Damplein in Antwerpen-Noord. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum noemt de feiten strafbaar en opent een dossier.

JaTi

In een uitgelekt Facebook-gesprek tussen enkele personeelsleden en de eigenaars wordt er gevraagd om zo weinig mogelijk Marokkanen en zwarten binnen te laten. ‘Geen mocro’s. Geen bende black’s. Simpel. Ook niet op lijst’, staat er te lezen. ‘Er wordt verwacht dat er een minimum allochtonen in de zaak zijn.’

Op Twitter en Facebook doken al meteen felle reacties op. ‘Hopelijk faillissement’, ‘Geen schaamte’, klinkt het daar.

Mede-uitbater Vincent Anthony Ekwunor reageerde op Facebook . “Door toenemend succes van onze zaterdagen merken we dat er meer spanning heerst door toenemende groepen mannen die geen respect hadden voor de zaak, vrouwen of andere klanten”, zegt hij. “Dit kan ik absoluut niet toelaten, maakt niet uit hoe je dit wil opvatten, onze intenties zijn oprecht en niet discriminerend bedoeld. Ja ons probleem bestond de laatste weken vooral uit mannelijke groepen Marokkanen en ‘blacks’ die voltallig kwamen (zonder vrouwen) en akkefietjes buiten en binnen veroorzaakten. Komt dit door teveel alcohol en testosteron? God knows, maar dit dreigt een groter probleem te worden en dus moet dit aangepakt zien te worden. Er zijn ook gasten die binnenkomen zonder problemen hoor..”

Zware vechtpartij

Aanleiding voor het strenge deurbeleid is volgens Ekwunor ook een zware vechtpartij van afgelopen zaterdag in de discotheek. “Wij hebben dit besproken in de club en hebben besloten om naar een 50/50 verhouding te gaan als het komt op mannen en vrouwen. Ik heb daarbij idd gezegd geen mocro’s en bende blacks, enkel gebaseerd op de recente gebeurtenissen. Ik had idd beter gezegd groepen mannen, Ik dacht natuurlijk niet dat heel twitter en facebook dit ging lezen”, aldus Ekwunor.

Strafbaar

“Wat de mensen doen, is volledig in strijd met de antiracismewet. Dit is aanzetten tot discriminatie, absoluut niet toelaatbaar en strafbaar”, zeg Paul Borghs, woordvoerder bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum. “We hebben een dossier geopend. Zoals gewoonlijk gaan we eerst met de verantwoordelijken praten, hen wijzen op de wetgeving, en afspraken maken over hoe ze hun beleid kunnen aanpassen, enzovoort.” Mochten de problemen aanhouden, dan valt ook een strafklacht niet uit te sluiten, luidt het.

Ook bij Antwerps schepen voor Diversiteit Fons Duchateau (N-VA) klinkt het dat de uitspraken onaanvaardbaar zijn. “De schepen roept iedereen die zich gedupeerd voelt op daarvoor klacht in te dienen, zodat de antiracismewet en de rechtbank hun werk kunnen doen”, stelt zijn woordvoerder.

Lees er dinsdag meer over in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio