Veiligheidsdiensten zoeken naar medeplichtigen van Ayoub El Khazzani (25) in ons land

‘Thalys-terrorist’ verbleef tijdje in Antwerpen

Print

Ayoub El Khazzani Foto: AFP

Minstens twee keer heeft Ayoub El Khazzani (25) de afgelopen jaren in ons land verbleven, terwijl hij als een zwerver door Europa trok. Vreemd is dat niet: de Marokkaan heeft familie in ons land. Onze veiligheidsdiensten willen nu weten of hij hier ook medeplichtigen heeft.

“Ayoub was een goeie jongen”, vertelde zijn vader Mohamed aan de Britse krant The Telegraph. “Hij hield zich niet bezig met politiek, maar met voetbal en vissen.”

En met drugshandel. Volgens de Spaanse autoriteiten werd de jonge Ayoub twee keer gearresteerd, in mei en december 2009. El Khazzani zat daarvoor een poos in de cel. Volgens sommige bronnen zou hij daar geradicaliseerd zijn.

In maart 2014 vertrok hij uit Spanje. Hij begon daarna door Europa te zwerven, onder meer in Duitsland en Oostenrijk. Volgens Spaanse media zou hij ook naar Syrië geweest zijn, maar andere bronnen spreken dat tegen. Zelf ontkent hij dat ook.

In Antwerpen

Op 21 mei dook hij volgens Spaanse bronnen alweer op in Europa. In België. Het was al de tweede keer dat de Spaanse veiligheidsdiensten ons land voor El Khazzani waarschuwden. In 2012 hadden ze al gewaarschuwd dat hij zich in de buurt van Antwerpen zou ophouden. De Belgische agenten gingen op zoek naar hem in het Salafistische milieu, maar ze hebben hem er nooit kunnen lokaliseren.

El Khazzani leek drie maanden spoorloos. Tot hij vrijdagmiddag in het station Brussel Zuid op de Thalys naar Parijs stapte, onder invloed van kalmeringsmiddelen en met een tas vol wapens. Belgische speurders reisden intussen naar Parijs met bewakingsbeelden van het Zuidstation waarop hij te zien is. Er wordt ook nagetrokken of er een verband is met de dreigementen die begin vorige week tegen België werden geuit.

Lees maandag het hele artikel in Gazet van Antwerpen.

MEEST RECENT