© GvA

Waterkeringsmuur houdt parking droog

Parkeerbedrijf Q-Park heeft een automatische waterkeringsmuur laten plaatsen aan zijn parking nabij het station van Berchem. Die moet ervoor zorgen dat de parking niet onder water kan lopen.

psim

De poort zit verscholen in de grond met een deksel erboven en staat aan de uitrit van de parking in de Uitbreidingstraat. “Aan de inrit nabij de tramhalte is er in principe geen risico op overstroming omdat het maaiveld daar een stuk hoger ligt”, zegt Oliver Femont van het bedrijf Aggéres uit Schoten dat de poort plaatste.

“De poort drijft in een bassin en wordt door het water naar boven gestuwd als de riolering het regenwater niet meer aankan. Eens boven klemt ze zichzelf automatisch vast. De poort is 3,4 meter breed en gaat 1,25 meter omhoog. De poort stijgt zonder dat iemand tussenkomt, ook als de stroom uitvalt”, legt Femont uit.

“Q-Park contacteerde inge­nieursbureau Arcadis dat ons systeem naar voor schoof”, zegt Femont. Aggéres mocht de werken uitvoeren tussen 3 en 14 augustus, maar was een dag eerder klaar. “De poort heeft onmiddellijk haar nut bewezen bij de wateroverlast op 13 augustus”, zegt Femont. Hij is er zeker van dat de Self Closing Flood Barrier het water in de toekomst buiten houdt. “Het probleem zal zich niet meer voordoen. Het concept is uniek. Er bestaat in de wereld geen veiliger systeem dan dit.”

Lees er vrijdag meer over in Gazet van Antwerpen - editie Stad

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners