© KMA

© KMA

© KMA

© KMA

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerpse Zuidrand geteisterd door buxusmotten

De Zuidrand van Antwerpen kampt met een plaag van buxusmotten. De rupsen vreten buxushagen kaal. Er lijkt een soort spinrag in te zitten. Op de grond liggen allemaal groene ronde bolletjes, waarschijnlijk uitwerpselen van de groene buxusrupsen. In een week tijd zijn bijna alle buxushagen van Wilfried en Rosa Op de Beeck uit Lier aangetast.

KMA

“Eerst dachten we dat ze gewoon wat last hadden van de droge zomer”, vertelt Rosa, die net haar zoveelse spuitbus tegen vliegende insecten is gaan kopen in het tuincenter. “Bijna alle spuitbussen voor kruipende en vliegende insecten zijn uitverkocht in de omgeving”, vertelt ze. “Rupsen kruipen, maar naar het schijnt moet je insecticide tegen vliegende insecten spuiten. Ik hoorde vertellen over iemand met 150 prachtige gesnoeide buxusfiguren die allemaal aangetast zijn. Het is een ramp in de tuinen! Ik denk dat we onze buxus allemaal moeten uitdoen. In de plaats ga ik dan maar taxushagen planten.”

“Eén advies: probeer al preventief iets te doen”, zegt Wilfried. “Naar het schijnt werd de buxusmot door een Nederlandse bomenhandelaar ingevoerd vanuit Polen.”

Vermits de Zuidrand al zo aangetast is, lijkt het een kwestie van tijd vooraleer de buxusmot de buxusrijke villatuinen in de Antwerpse Noordrand bereikt.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio