© EPA

Mark Rutte overleeft motie van wantrouwen

Het Nederlandse parlement heeft er geen probleem mee dat de regering van Mark Rutte instemt met het nieuwe hulpprogramma voor Griekenland. Dat is de conclusie van een urenlang debat over Griekenland en de stemming over een motie van wantrouwen die Rutte gemakkelijk overleefde. Een motie die opriep tot steun voor het Griekse programma haalde het evenmin, onder meer omdat Ruttes rechtsliberale VVD haar steun niet wilde geven.

Omdat het parlement zich strikt genomen niet over het Griekse reddingsprogramma hoeft uit te spreken, werd het een zeer verwarrend debat. De liberale VVD had dinsdagavond al aangekondigd dat ze de motie van wantrouwen van rechtspopulist Geert Wilders (PVV) zou verwerpen en zo haar premier en politieke leider zou steunen, ook al had hij het Griekse reddingsprogramma goedgekeurd. Wilders verwijt Rutte gelogen te hebben toen hij in 2012 beloofde dat Griekenland geen vers geld meer zou krijgen.

De motie van Wilders werd inderdaad door een grote meerderheid verworpen. Een andere motie, van leider Alexander Pechtold van het linksliberale D66, kreeg evenmin een meerderheid. Pechtold vroeg daarin steun voor Griekenland, maar de VVD besliste zich te onthouden. Volgens premier Rutte zou de motie overbodig zijn.

De oppositie klaagde de gang van zaken aan en beschuldigde de VVD ervan zich niet duidelijk te willen uitspreken.

Nu in het nieuws