UAntwerpen-studenten meten kosmische straling met ballon in stratosfeer

Print
Antwerpen -

Vier studenten van de Universiteit Antwerpen lanceren in oktober 2015 in Zweden hun HACORD-experiment, waarmee ze met een ballon de kosmische straling doorheen de aardse atmosfeer willen meten. Het gaat om het eerste Vlaamse team dat met een internationaal onderzoeksproject meedoet.

De vier deelnemende studenten werden eind vorig jaar geselecteerd voor het REXUS/BEXUS-programma, een project van verschillende buitenlandse technologieinstituten waarmee studenten worden gezocht met originele ideeën voor ruimteonderzoek met raketten of ballonnen. Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA participeert.

HACORD staat voor High Altitude Cosmic Ray Detector. Concreet zal in het Zweedse Kiruna in oktober 2015 een stratosfeerballon worden gelanceerd die tot 30 kilometer hoog zal vliegen.

Aan de ballon zal een detector kosmische straling opmeten, onder meer afkomstig van de zon. “Onze detector meet de straling op, eigenlijk hoogenergetische deeltjes die in onze atmosfeer een cascade van nieuwe deeltjes creëren”, vertellen de studenten Jeroen Van Houtte, Andy Nieto Martinez, Jeroen Peeters en Jesse van Muiden. “We verwachten door de detectie van deze deeltjes een beeld te krijgen van hoe goed onze atmosfeer het leven op aarde beschermt voor deze straling vanuit de ruimte.”

Ze herhalen daarbij deels langlopende experimenten die ook in Rusland worden uitgevoerd. “In de wetenschap wil je bevindingen checken. Wij willen zien of we met ons experiment soortgelijke resultaten zouden bekomen”, zegt Jeroen Peeters. “Het is een project op hoog niveau. Het is een experiment in de ruimte, dus alles moet meten kloppen. Je krijgt maar één kans.”

Het is de eerste keer dat een Vlaams team participeert aan het internationale project.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio