© Wim Hendrix

Fluorescerende stenen stelen de show in Mineralenmuseum

In het Mineralogisch Museum in het Antwerpse district Merksem is maandag een volledig nieuwe, verduisterde ruimte voorgesteld met fluorescerende mineralen. Het fluorescerende effect komt maximaal tot zijn recht door belichting met ultraviolet licht. Volgens de museumdirectie is een dergelijke ruimte nagenoeg uniek in Europa.

Ultraviolet licht bezit een hoge energie en ontlokt een reactie bij de elektronen in de mineralen, zodat die een voor de mens zichtbaar gevarieerd kleurenpallet gaan vertonen. “In de loop der tijden zijn we erin geslaagd een uitgebreide collectie van deze ‘lichtgevende’ mineralen op te bouwen”, zegt Hendrik Harre, voorzitter van de Academie voor Mineralogie (ACAM). “De creatie van deze ruimte laat ons toe zowat een derde van die collectie voor het publiek tentoon te stellen. We hebben al heel wat collecties fluorescerende mineralen in andere Europese musea bezocht, maar zonder hoeven te blozen kunnen we toch met een gerust hart zeggen dat we met deze realisatie het district, de provincie en onszelf hebben verheven op een Europees niveau.”

Het Mineralogisch Museum bestaat dit jaar 40 jaar - in 2003 verhuisde het van het nabije Schoten naar Merksem - en pakt daarom met nog meer nieuwigheden uit. Zo is er in de diamanthoek van het complex plaats gemaakt voor het verhaal van het ontstaan, het ontginnen en de technische toepassingen van diamant en werd de “schatkamer” met de meest waardevolle mineralen uitgebreid met een goed beveiligde depotruimte.

Op 28, 29 en 30 augustus kan het publiek het vernieuwde museum bezoeken tijdens een opendeurweekend, telkens van 10 tot 17 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER