Van Gaal pareert kritiek en zwaait met lof naar Club Brugge

Manchester United-coach Louis van Gaal kan dinsdagavond in de heenwedstrijd van de play-offronde in de Champions League tegen Club Brugge niet rekenen op verdediger Phil Jones, die ziek is. Marouane Fellaini mag dan weer op speelgelegenheid rekenen. Dat maakte Van Gaal dinsdag tijdens zijn persbabbel bekend. Hij toonde daarbij ook veel respect voor Michel Preud'homme en zijn team.

‘Big Fella’ speelde dit seizoen nog geen officiële wedstrijden voor de Mancunians, omdat hij in de Premier League een schorsing uitzit voor een domme rode kaart eind vorig seizoen tegen Hull City. In de Champions League is de Rode Duivel wel speelgerechtigd.

Ook Adnan Januzaj staat dicht bij een basisplaats op Old Trafford. In de competitiewedstrijd van vrijdagavond op de tweede speeldag in de Premier League op bezoek bij Aston Villa mocht de creatieve middenvelder starten en Januzaj bedankte meteen voor het vertrouwen door met een knap doelpunt ManU de 0-1 zege te schenken. Daarmee pareerde Louis Van Gaal ook de kritiek als zou hij de jonge Rode Duivel te weinig speelkansen geven. Volgens de Nederlander kreeg Januzaj voldoende kansen om zich te tonen: 'Vorig seizoen startte hij in acht officiële duels en viel hij veertien keer in. Maar net als alle andere jonge spelers, is hij niet constant.

'Speelde nog tegen Preud'homme met Antwerp'

De kwalificatie zou voor Club Brugge een regelrechte stunt zijn, maar toch zijn ze in Manchester op hun hoede voor de Belgische vicekampioen. ‘Er is heel wat druk, want we willen absoluut de groepsfase bereiken. Dergelijke wedstrijden zijn dan ook lastig. Club is sterk achterin en heeft een gevaarlijke voorlijn. We zullen op ons best moeten zijn tegen een goed team’, aldus Van Gaal, die met Victor Vazquez een oude bekende tegen het lijf zal lopen. De Nederlander was immers coach bij FC Barcelona toen Vazquez er furore maakte in de jeugdreeksen. ‘Hij is een uitstekende voetballer. Hij is snel en leest het spel goed. Ik hou van zijn manier van spelen.’

Van Gaal vertelde ook over het grote respect dat hij heeft voor Michel Preud'homme: 'Al zijn ploegen spelen heel goed georganiseerd, je ziet zijn hand altijd in de teams die hij coacht, en daar hou ik van. We speelden trouwens volgens mij nog tegen elkaar toen ik voor Antwerp speelde en hij voor Standard. Ik herinner me het resultaat van toen niet. Verloor ik? Dan is het nu aan ons om gelijk te maken, en dan zal ik zeer gelukkig zijn.'

Jammer genoeg verliet Van Gaal Antwerp in 1977, Preud'homme debuteerde bij Standard in het seizoen 1977-'78. Ze speelden dus nooit tegen elkaar.

Kleine tegenslag voor Club Brugge op weg naar Manchester

© Belga

Op weg naar Manchester kreeg Club Brugge meteen een kleine tegenslag te verwerken. Het vliegtuig dat blauw-zwart naar Engeland moest brengen, was te laat terug uit Kopenhagen. Daardoor liep de vlucht van Club Brugge een half uur vertraging op.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Van het Brugse blessurefront zijn de vraagtekens Vazquez en Duarte niet honderd procent fit. Beiden raken opgelapt, al is Vazquez niet in staat 90 minuten te spelen. Centraal achterin komt Duarte zo weer naast Mechele, waardoor Simons een rij vooruit schuift. Vormer is een certitude, een fitte Vazquez ook. Vanaken verhuist dan naar de bank.

Rechts in de verdediging kreeg Cools rust tegen KV Kortrijk. Zijn vervanger De fauw heeft meer ervaring, maar maakte bij Preud’homme geen al te beste beurt op de gelijkmaker van Kortrijk. De fauw liet zich daar aftroeven in het duel. Daardoor stijgt de kans dat Cools weer start. Wie evenmin reclame maakte voor zichzelf tegen Kortrijk was Oulare. Preud’homme was niet tevreden over de aanval en dat had met deels met Oulare te maken. Tegen United kiest hij in principe voor de ervaring van De Sutter.

De vraag is of Preud’homme voor drie rasaanvallers kiest, of zijn middenveld versterkt met Claudemir. Dierckx scoorde punten, de kwieke Diaby is eveneens een wapen. En er is Bolingoli, in zijn laatste competitieduels niet bijster gelukkig, maar in verdedigend opzicht sterker dan Dierckx. Kan Preud’homme het evenwel maken om de publiekslieveling aan de kant te laten? Waarschijnlijk niet.

Preud’homme selecteerde 23 spelers. Daarbij de beloften Teunckens (doel), linksachter De Smul, de 17-jarige verdediger Laurent Lemoine en aanvaller Seys.

De selectie: Bruzzese, Bolat, Teunckens; De fauw, Duarte, Castelletto, Cools, De Bock, Mechele, Bolingoli, De Smul, Lemoine; Simons, Claudemir, Vazquez, Vanaken, Vormer; De Sutter, Diaby, Storm, Dierckx, Oulare, Seys.

Van Gaal: ‘Club Brugge kan moeilijk worden’

© Photo News

Manchester United-coach Louis van Gaal toonde zich na de match bij Aston Villa tevreden met het doelpunt van Adnan Januzaj, maar ook kritisch voor zijn prestatie. ‘Voetbal is meer dan doelpunten maken.’ De Nederlander vertelde ook dat hij respect had voor Club Brugge. ‘Het kan zeker moeilijk worden tegen hen.’

Gespreksonderwerp nummer één op de persconferentie na de wedstrijd was natuurlijk de prestatie van Adnan Januzaj. De Rode Duivel, die op de eerste speeldag nog in de tribune zat, kreeg van Van Gaal een basisplaats op zijn favoriete nummer tien-positie. Hij scoorde ook het enige doelpunt van de partij, nadat hij zijn man op heerlijke wijze had uitgekapt. ‘Ik ben tevreden over dat doelpunt’, vertelde Van Gaal. ‘Het is mooi om zo te scoren, maar voetbal is meer dan doelpunten maken. De rest van zijn prestatie was niet zo goed. Of hij te veel de bal verloor? Dat klopt, ja.’

Januzaj werd na ruim een uur gewisseld. ‘Hij heeft niet veel gespeeld in de voorbereiding’, verklaarde Van Gaal. ‘Ik zei vooraf al dat hij geen 90 minuten zou spelen. Of hij uitgeleend zal worden? Je moet wachten en afwachten tot de transferperiode gesloten is.’

Tot slot werd er ook gevraagd naar Club Brugge, dat dinsdag naar Manchester trekt in de laatste voorronde van de Champions League. Louis van Gaal toonde wel veel respect voor blauw-zwart. ‘Belgische ploegen spelen altijd heel compact en kunnen goed verdedigen. Als je dan één kans weggeeft, kunnen ze scoren. Dus het kan zeker moeilijk worden.’

Juan Mata: ‘Onze verantwoordelijkheid opnemen tegen Club Brugge’

© AFP

Ook bij Manchester United begint het inmiddels te kriebelen voor de dubbele Champions League-confrontatie met Club Brugge. De Spaanse creatieve middenvelder Juan Mata zegt uit te kijken naar het duel met blauw-zwart.

‘De twee woorden die je nu overal kan horen bij ons zijn Champions League. Al sinds onze voorbereiding zijn we bezig met dit moment’, vertelt de Spaanse international op zijn blog. ‘Ik moet zeggen dat de tegenstander wel niet van de poes is. Club Brugge heeft een rijke geschiedenis in het Europese voetbal, schakelden Panathinaikos uit met een 3-0 thuiszege en ik ben er zeker van dat zij goed in vorm zullen zijn omdat de Belgische competitie al twee weken langer bezig is. Dat gezegd zijnde, geloof ik we onze verantwoordelijkheid moeten opnemen om door te stoten en deel uit te maken van deze competitie die ons zoveel goede herinneringen gebracht heeft. De laatste twee keer dat ik tot in een Europese finale raakte, was ik gelukkig genoeg om de beker de lucht te mogen insteken.’

Meer sportnieuws