Antwerpse politie: “FN 303-wapens zijn uitbreiding van arsenaal”

Foto: if

Antwerpse politie: “FN 303-wapens zijn uitbreiding van arsenaal”

Print
Antwerpen -

De nieuwe FN 303-wapens van de Antwerpse lokale politie met kunststofprojectielen die een mengsel van verf en metaal bevatten, vormen dan toch geen primeur voor de politiediensten in ons land. Het Antwerpse korps liet dat nochtans zondag zo verstaan.

De Antwerpse politie koopt vier FN 303-wapens aan. Die moeten specifiek dienen om verdachten uit te schakelen zonder het risico te lopen iemand te doden. Er worden kunststof projectielen mee afgevuurd. De politie kan er ook pepperspray mee verspreiden. Gazet van Antwerpen schreef maandagochtend dat deze wapens een primeur voor België zijn. 

"In de totstandkoming van dit nieuwsbericht zijn aan de zijde van de politie een aantal dingen door elkaar gehaald", zegt Sven Lommaert, woordvoerder van de Politie Antwerpen. Daarvoor onze verontschuldiging. Het gaat gewoon om een uitbreiding van ons bestaande arsenaal. Ons BBT (bijzonder bijstandsteam, red.) gebruikt dit type wapen al enkele jaren, net als enkele andere politiezones.”

Het nieuwe aan de aankoop is volgens Lommaert enkel dat de wapens zullen gebruikt worden door de vanaf 1 september actieve 'snelle responsteams'. Dat zijn gespecialiseerde interventieploegen die in tegenstelling tot het BBT onmiddellijk ter plaatse kunnen gaan bij zware incidenten zoals zich agressief gedragende personen, achtervolgingen en evacuaties.

“De wapens zullen door hen gebruikt worden in enkele heel specifieke situaties waarbij verdachten moeten uitgeschakeld worden zonder ze te doden en zonder onschuldigen te raken”, stelt Lommaert. “We hebben het dan bijvoorbeeld over gevallen van intrafamiliaal geweld."

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio