Nulmeridiaan ligt eigenlijk verkeerd

Netjes een voet links en een voet rechts, maar op de verkeerde plaats, blijkt nu. Foto: Hollandse Hoogte / Emile Luider

Nulmeridiaan ligt eigenlijk verkeerd

Print

Medewerkers van het Greenwich Royal Observatory net buiten Londen krijgen van bezoekers steeds meer de vraag voor de voeten geworpen waarom de nulmeridiaan volgens hen niet overeenstemt met die op hun gps. Wetenschappers hebben daar nu een antwoord op gegeven.

Bezoekers merken op dat hun gps de nulmeridiaan, de denkbeeldige lijn die van de Noordpool naar de Zuidpool loopt, ongeveer 100 meter ten oosten van de lijn legt die op de grond getekend staat. Dat klopt, zeggen wetenschappers nu. ‘De werkelijke nulmeridiaan ligt 334 voet (of 102 meter) ten oosten van de oorspronkelijke lijn’, zegt Ken Siedelmann, astronoom van de universiteit van Virginia. ‘Dat is als volgt te verklaren: astronomen die de nulmeridiaan vroeger berekenden vanop Aarde, hielden geen rekening met distorties veroorzaakt door zwaartekracht als ze hun telescopen richtten op de zogenoemde ‘referentiesterren’. De huidige gps-satellieten houden wel rekening met dat effect, dus toen in 1984 een eerste gps werd aangezet, werd het probleem ook meteen duidelijk.’

De echte nulmeridiaan loopt nu in feite vlakbij het observatorium, door een voetpad en langs een vuilnisemmer.

De duizenden toeristen die dus een foto hebben met één voet in het oosten en één in het westen, zijn eraan voor de moeite: ze stonden allebei in het westen.

Nu in het nieuws