© BELGA

Waarom fitness bij tieners gevaarlijk kan zijn: ‘Eén jongen zijn spieren explodeerden bijna in zijn lichaam’

Steeds meer tieners grijpen naar de proteïneshakes en trainen excessief veel om een fitnesslichaam te krijgen. Maar artsen en professoren proberen mensen zo veel mogelijk te weerhouden al op jonge leeftijd excessief te beginnen fitnessen: ‘Zoiets kan net nadelig zijn voor de groei van je lichaam.’

Een Westerse man zijn lichaam is pas rond z’n 20ste volgroeid. Wanneer die tiener dus excessief begint te sporten en zijn spieren en gewrichten onder enorme druk zet in de fitness kan dat zeer nadelige gevolgen hebben. ‘Met zware gewichten weinig herhalingen uitvoeren, is geen goed idee voor iemand die nog niet volgroeid is. Spieren en aanhechtingen worden te zwaar en verkeerd belast waardoor er vroeg of laat blessures kunnen optreden. Daarnaast is er het risico dat wie snel vooruitgang wil maken, naar verboden middelen grijpt’, aldus sportarts Hans Cooman in Het Laatste Nieuws.

‘Een minderjarige kan zeker krachttraining doen, op voorwaarde dat het onder begeleiding van een trainer gebeurt en dat er met een laag gewicht veel herhalingen uitgevoerd worden. Maar bijvoorbeeld zware beenoefeningen op te jonge leeftijd kunnen de groeischijven van de knieën beschadigen. Zo belandde er in het verleden al een jongere op de spoedafdeling wiens spieren bijna explodeerden in zijn eigen lichaam door overtraining en dreigden af te sterven. Het resultaat: 11 kilogram kwijt. Wanneer sport een verslaving wordt, krijg je dergelijke excessen’, besluit professor Koen Peers, afdelingshoofd van het Sportmedisch Adviescentrum van de KULeuven.

Nu in het nieuws