Restauratie voor twee paviljoentjes

De paviljoentjes moeten tegen volgende lente opgeknapt zijn. Foto: WAS

Restauratie voor twee paviljoentjes

Print
Kiel -

Het kasteelpaviljoen en het parkwachterspaviljoen in het Middelheimmuseum worden gerestaureerd. Ze zijn in slechte staat en moeten tegen de volgende lente helemaal zijn opgeknapt.

Het kasteelpaviljoen dateert volgens het Middelheimmuseum van het einde van de 18de eeuw en is een deel van het kasteel in het park. “Het werd samen met het kasteel gebouwd, maar ernaast. Dat was toen traditie. Het is een kamer van het kasteel die buiten het kasteel werd gebouwd, een soort salon in de tuin”, zegt Hans Goossens, consulent architectuur bij de stad.

Het paviljoen, dat ook het boothuisje of Gloriette wordt genoemd, staat op het plein vlak bij het kasteel en naast de kasteelgracht. Het beschermde gebouw in het parkgedeelte Middelheim-Hoog is klein. “Eén bouwlaag en één ruimte”, zegt Goossens.

Het gebouw staat helemaal in de steigers. “In de loop van de voorbije week is met de restauratie gestart. Het kasteelpaviljoen is in zeer slechte staat”, zegt Goossens.

“Het schilderwerk bladdert af, de gesculpteerde elementen brokkelen af, het regent soms binnen omdat het dak niet meer goed is en ramen en deuren zijn in slechte staat”, legt hij uit. Als u voor het gebouw staat, zijn sommige gebreken duidelijk te merken.

Vandaag maandag start ook de restauratie van het beschermde parkwachtershuisje aan de andere kant van de Middelheimlaan in het parkgedeelte Middelheim-Laag, zegt Goossens.

Het paviljoentje, Aubette genaamd, dateert van ruim een eeuw geleden. Het staat aan het begin van de centrale dreef, recht tegenover de hoofdingang van het park. Het gebouw is afgezet met hekken en eveneens in slechte staat.

“Vooral de dakstructuur onder het riet. Omdat het soms binnen regent, zijn er twee jaar geleden zeilen gelegd op het riet als tijdelijke oplossing”, vertelt Goossens. Hij wijst ook op de staat van het buitenschrijnwerk.

Net als het kasteelpaviljoen zal het tot in het kleinste detail worden gerestaureerd. Beide monumentjes worden volledig in hun oorspronkelijke staat hersteld.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio