"In almaar meer steden wordt een Gay Pride georganiseerd, maar die van Antwerpen is de mooiste"

Foto: Belga

"In almaar meer steden wordt een Gay Pride georganiseerd, maar die van Antwerpen is de mooiste"

Print
In almaar meer steden wordt een Gay Pride georganiseerd, soms met veel luister zoals in Amsterdam, soms met veel tegenstand en schermutselingen zoals in Moskou. Maar die van Antwerpen is de mooiste. Omdat de kleurrijke optocht hier niet gewoon Gay Pride heet, maar Antwerp Pride.

“Gay Pride is te beperkend”, vertelden de organisatoren in een interview in onze zaterdagkrant. “Iedereen is uitgenodigd. En de trots is die van de stad. Wij zijn trots op onze open, diverse, bruisende stad.”

Na dit weekend mogen ze trotser zijn dan ooit. Antwerpen was het hele weekend lang een open, kleurrijke en vrolijke stad waar iedereen zich goed voelde. Uitbundig en met veel glitter en glamour stonden de dragqueens op hun praalwagens te dansen, rustig en stil stapte een delegatie moslims mee, keurig in het gelid de holebi’s van de Antwerpse politie, even verder een groep Joden uit Tel Aviv, zwarte Afrikaanse christenen, Chinezen, een delegatie van de N-VA, van Agoria en Unizo, moeders met kinderen, jongeren en ouderen… En de toeschouwers waren al even divers.

Het stadsbestuur heeft kosten noch moeite gespaard om dit feest te helpen organiseren. En terecht. Deze Antwerp Pride is niet alleen een feest voor veel Antwerpenaren, maar geeft de stad ook een positieve uitstraling in Europa en ver daarbuiten.

Dat positieve is hartverwarmend. Ongetwijfeld hebben veel mensen die meeliepen in de stoet in hun dagelijks leven nog te maken met kwetsende opmerkingen, onbegrip, of erger: beledigingen en geweld. Maar de organisatoren wilden die negatieve verhalen niet in de verf zetten. Ze hebben duidelijk begrepen dat ze met een positieve houding meer kunnen bereiken.

Misschien kan deze houding ons inspireren om de grote uitdagingen het hoofd te bieden die op ons afkomen. Uit een enquête in 24 landen wereldwijd blijkt dat 61% van de Belgen vindt dat er te veel migranten zijn. Daarmee staan we in de top vijf van minst migrantvriendelijke landen. Het percentage evolueert in positieve richting, maar blijft erg hoog.

De enorme migratiegolf die Europa nu overspoelt, zal ook gevolgen hebben voor Antwerpen. Steden trekken immers altijd nieuwkomers aan. Ongetwijfeld brengt dat problemen met zich mee, en het is volkomen begrijpelijk dat die migratiegolf veel mensen angst inboezemt. Maar angst is een slechte raadgever. Angst maakt elk verschil groter, elke discussie moeilijker. Angst maakt niemand sterker. Integendeel. Als we op dezelfde vastberaden maar open en positieve manier onze waarden en vrijheden zouden verdedigen en uitdragen zoals de holebi’s dat dit weekend in Antwerpen hebben gedaan, zouden we sterker staan.

Antwerpen heeft in de loop van zijn woelige geschiedenis al duizenden mensen uit de hele wereld opgenomen en is daardoor de stad geworden die ze is. Het wordt de volgende jaren niet gemakkelijk, we mogen niet naïef zijn, de samenlevingsproblemen niet ontkennen, maar we zullen beter onszelf kunnen zijn én beter kunnen samenleven als we niet bang zijn, maar positief. 
 

Nu in het nieuws