© AFP

Francken niet te spreken over reactie Franstalig minister-president op ‘primaat’-tweet

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is boos op Rudy Demotte (PS), minister-president van de Franse Gemeenschap. Aanleiding is een tweet waarin Theo Francken wordt omschreven als 'de primaat van Vlaams extreem-rechts'. Die tweet was niet van Demotte zelf, maar de PS-politicus voegde hem wel toe aan zijn favorieten. 'Ik vind dit geen niveau en een minister-president onwaardig', reageert Francken bij Belga. Demotte heeft zich intussen al verontschuldigd. ‘Het was een vergissing.’

gjs

De bewuste tweet is van Claudine Lenoir (@ClaudineLenoirF). De volledige boodschap daarin luidt: 'Le primate de l’extrême droite flamande fait son malin... @FranckenTheo #HoubaHouba L’analyse socioéconomique de @demotterudy est juste!'.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De tweet werd verschillende keren geretweet en kreeg ook enkele ‘sterretjes’ (toegevoegd aan favorieten), onder meer van de minister-president van de Franse Gemeenschap, Rudy Demotte.

Dat is bij N-VA-staatssecretaris Francken in het verkeerde keelgat geschoten. 'De minister-president van de Franse Gemeenschap favoriseet een tweet waarbij ik word uitgemaakt voor een Vlaamse extreemrechtse aap. Wat ‘n niveau', twitterde Francken. In een reactie aan Belga voegt Francken toe dat hij dit een minister-president 'onwaardig' vindt. 'De PS is het noorden kwijt', aldus nog Francken. Ook voor N-VA-Kamerfractieleider Hendrik Vuye kan de zaak niet door de beugel: 'Quel niveau!', zo tweet hij.

Demotte: ‘Vergissing’

Demotte heeft Francken intussen zijn verontschuldigingen aangeboden. Het was een ‘erreur de manipulation’ (een handelingsfout), schrijft hij op Twitter. Hij voegt er nog de boodschap ‘sorry @FranckenTheo’ aan toe.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De auteur van de tweet, Claudine Lenoir, blijft intussen achter haar oorspronkelijke boodschap staan. 'Je persiste et signe des 2 mains', reageert ze op Twitter.

Demotte uitte vrijdag als burgemeester van Doornik zijn onvrede over de beslissing van de federale regering om 400 tot 700 asielzoekers op te vangen in de kazerne Sain-Jean in Doornik. De PS’er vreest een te grote concentratie vluchtelingen in zijn stad.