Liefde voor orgelmuziek slaat over op kleinzoon

Luc Peeters en kleinzoon Steff voor het orgel van De 14 Billekens in Zandhoven. Foto: Leo Brouwers

Liefde voor orgelmuziek slaat over op kleinzoon

Print
Westerlo -

Luc Peeters is al zestig jaar begeesterd door orgel-muziek. Jaren geleden opende hij zijn eigen orgelmuseum in Voortkapel (Westerlo). Zoon Robby (27) en kleinzoon Steff (8) delen zijn liefde voor orgels.

“Als kind speelde ik ooit nog bugel in de fanfare”, begint Luc ­Peeters zijn verhaal. “Daar hield het dan ook op, want het was vooral de orgelmuziek die mij aansprak. Als kleine gast stond ik op de kermis altijd naar het orgel te luisteren. Het had voor mij iets magisch. Toen ik 25 was, kocht ik in Nederland mijn allereerste draaiorgeltje. Dat was op een orgel­manifestatie. Het instrument kostte me toen zo’n 2500 euro. Dat heb ik volledig gedemonteerd, want ik wilde absoluut weten hoe dat ding werkte.”

Ondertussen heeft Peeters al een jaar of tien een eigen orgelmu­seum. Daar staan 25 grote en kleine orgels tentoongesteld. Het pronkstuk van zijn collectie is een ­Bursens uit 1938. Bursens is de naam van de orgelbouwer. “Zo zijn er bij mijn weten maar twee orgels in België en een drietal in Nederland. Het is ongeveer 3700 euro waard. Zolang ik leef, doe ik dat niet weg”, zegt Peeters.

Meer dan opa

Het magische van de orgelmuziek dat Luc nog steeds bekoort, heeft hij ook kunnen overbrengen op zijn zoon Robby en kleinzoon Stef. De achtjarige Stef heeft zelfs een eigen draaiorgel waar hij ontzettend fier op is. “Mijn opa mag dit museum nooit verkopen”, zegt de kleine orgelist.

Het orgelmuseum van Luc ­Peeters vindt u in de Kloosterstraat 25 in Voortkapel. Het is gesloten op maandag en woensdag. De andere dagen van de week kunt u er terecht vanaf 13u. Groepen kunnen best een afspraak maken.

014.26.51.41, www.orgelmuseum.be

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio