Antwerpse start-up biedt avondonderwijs zonder examens aan

Foto: IMAGEGLOBE

Antwerpse start-up biedt avondonderwijs zonder examens aan

Print
Antwerpen -

De Antwerpse start-up Background Educations start dit jaar voor de tweede keer met examenvrije lessenpakketten in twaalf verschillende onderwerpen. Oprichter Caro Lemeire werkt zonder subsidies, maar kon toch bekende hoogleraars aantrekken.

“Zelf zocht ik destijds een cursus literatuurwetenschappen, maar ik was verbaasd dat die niet bestond zonder dat je al een masterdiploma ervoor hebt”, zegt Lemeire. “Wij willen iedereen met interesse om bij te leren samenbrengen met docenten van verschillende universiteiten, die elk een aspect belichten.” Daarmee wil ze een alternatief aanbieden voor het huidige aanbod, waarmee “de lesuren opgevuld worden en alle lessen op elkaar lijken”.

Vorig jaar startte ze voor de eerste keer drie lessenreeksen. “We rekenden toen op zo’n vijftien studenten voor elk van de drie lessen. Het werden er uiteindelijk 70”, zegt Lemeire tevreden. Dit jaar is het aanbod gegroeid naar twaalf lessenreeksen, met onder meer literatuur, business & economie, digitale technologie en klimaat & duurzaamheid.

De universiteiten zijn volgens Lemeire enthousiast en hun professoren doen vlot mee. Zo werden onder meer filosoof Jean Paul Van Bendegem en politicoloog Rik Coolsaet al gestrikt.

Examens over de tweewekelijkse, telkens twee uur durende lessen zijn er niet. Wie deelneemt, krijgt achteraf wel een certificaat met daarop welke lessen werden gevolgd.

Eén semester kost 495 euro. Voor 45 euro extra mag je naar alle lessen in het semester. De inschrijvingsdeadline ligt op 15 augustus. Worden niet voldoende cursisten gevonden, dan gaat de reeks niet door en wordt het geld teruggestort.

Voorlopig vinden lessenreeksen van de twaalf plaats, maar Lemeire hoopt dat het er meer kunnen worden.

MEEST RECENT