© BELGAIMAGE

IS zou opnieuw belangrijke strategische plaats veroverd hebben

De extremisten van Islamitische Staat (IS) zouden in Syrië opnieuw een belangrijke strategische stad veroverd hebben op de troepen van Assad. Het gaat om al-Qaryatain in het centrum van het land, zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De informatie kon nog niet gecontroleerd worden door onafhankelijke journalisten.

De stad ligt ten zuidwesten van de historische plaats Palmyra, die al sinds mei in handen is van IS. ‘Het gaat om een belangrijke overwinning’, aldus het Syrische Observatorium, want de stad ligt aan de weg die Palmyra linkt met gebieden in het oosten van het land onder IS-bewind. ‘Nu zal men dus makkelijker troepen en wapens kunnen verplaatsen.’

Daartegenover zouden bij bombardementen door de internationale coalitie de afgelopen 48 uur tientallen IS-strijders zijn omgekomen. Die bombardementen vonden plaats in het oosten en noordoosten van Syrië. Bij de slachtoffers zouden ook kinderen zijn van IS-militanten.

Het belangrijkste doelwit van de bombardementen was de militaire basis ten westen van Raqqa, waar naar verluidt ook het meeste slachtoffers zijn gevallen.

In het Syrische conflict, dat in maart 2011 startte, zijn volgens het Mensenrechtenobservatorium al meer dan 240.000 slachtoffers gevallen, zo blijkt donderdag uit een nieuw rapport. Ruim 71.781 waren burgers, onder wie 11.964 kinderen.

Nu in het nieuws