© Joren De Weerdt

Bouwvergunning per ongeluk afgeleverd

Een ambtenaar van de stad Lier heeft bij vergissing een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor een appartementencomplex van 24 flats in de Elzenlaan. Het schepencollege zette de fout recht met een weigering, maar de projectontwikkelaar dreigt er nu mee om de plannen toch gewoon uit te voeren.

Bert Provoost

Het bouwdossier aan de Elzenlaan loopt al sinds 2004. NV Woonplanners wilde er aanvankelijk een complex van 40 appartementen bouwen, maar de stad weigerde de vergunning omdat het project te groot was. Ook een afgeslankte versie met 35 wooneenheden werd geweigerd. “Uiteindelijk hebben we plannen ingediend voor 24 appartementen. We waren blij dat er eind mei eindelijk een officiële bouwvergunning werd afgeleverd. Maar tot onze grote verbazing kregen we enkele dagen later van datzelfde stadbestuur voor de derde keer een weigering in de bus. We begrepen er niets meer van”, klinkt het bij de bouwpromotor.

Rechtsgeldige vergunning

Met die eerste vergunning van eind mei in de hand, kan de firma in principe de bouw laten aanvangen, vinden ze. “Er is in principe een stedenbouwkundige vergunning die uitvoerbaar is. Dus heeft die weigering op zich weinig waarde. Volgens onze interpretatie kunnen wij gewoon van start gaan”, aldus Mike Wildemeersch van NV Woonplanners.

Bij de stad zitten ze verveeld met de situatie, maar zoeken ze alsnog naar een oplossing. “Het ging om een administratieve fout die we hebben rechtgezet met de weigering. De vraag die hier nu gesteld moet worden is of er een rechtsgeldige vergunning is afgeleverd of niet. Volgens onze juristen is de foutieve vergunning geen geldige vergunning en is er dus enkel een geldige weigering afgeleverd. Dat is natuurlijk voer voor advocaten”, reageert schepen van Ruimtelijke Ordening Walter Grootaers (Open Vld).

De schepen is ondertussen wel in gesprek gegaan met de NV Woonplanners om naar een oplossing te zoeken.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio