VAN 3 TO EN MET 9 AUGUSTUS - ANTWERPEN

Vijf tips voor een fabuleuze Antwerp Pride

Print

Voor de achtste keer al doopt Antwerp Pride Antwerpen om tot City of Love. Grote blikvanger is de parade op 8 augustus, dit keer groter dan ooit. Woordvoerder Wilfried Eetezonne geeft vijf tips voor vijf dagen uit het diverse aanbod. Wie alles op een rijtje wil, kan de handige en gratis Antwerp Pride-app downloaden.

1. Pré-Pride Events

In aanloop naar de Antwerp Pride loopt de tweede editie van het Antwerp Queer Arts Festival, dat de schijnwerpers richt op China. In Cinema Cartoon’s loopt een festival rond Chinese holebifilms. Jan Fabre brengt de monoloog Drugs Kept Me Alive. Gaea Schoeters is één van de gastvrouwen van een literatuuravond in bibliotheek Permeke en er is een expo rond Chinese kunstenaars in galerie Verbeeck-Van Dijck.

2. Marvelling Thursday

De eerste dag van de Pride kent een feestelijke en sfeervolle opener met de Midsummer Party van Het Roze Huis – dat dit jaar twintig jaar bestaat – en café Den Draak op de Draakplaats. Fijne muziek en foodtrucks zetten de toon voor een openluchtparty op een zwoele zomeravond in de kleurrijke wijk Zurenborg, onder de bruggen op de Draakplaats.

3. Incredible Friday

De aandacht voor China manifesteert zich op 7 augustus in verscheidene evenementen op en rond het De Coninckplein, in het kloppende hart van de Chinese buurt. Het plein wordt omgevormd tot één grote holebiplek, in samenwerking met de lokale Azia­tische verenigingen en horecazaken. Je kunt er een Chinese theeceremonie meemaken, er is muziek en er zijn debatten en documentaires, waaronder de eerste Chinese documentaire over de transgendergemeenschap.

4. Glorious Saturday

Dé grote blikvanger blijft de Pride Parade, die dit keer op gang getrokken wordt door de Gay Classic Car Club Benelux, met zo’n dertig oldtimers. De Parade start rond 13u aan de Waterpoort op het Zuid en trekt via de Leopold de Waelplaats richting kaaien en het Steenplein, waar hij eindigt. Een goede tip: ga kijken op het Zuid. Op de kaaien staan tienduizenden mensen rijen dik te kijken. Op het Zuid heb je meer ruimte, een beter zicht en de horeca zorgt voor extra animatie. Aansluitend op de Parade volgt het gratis Wave Festival met heel wat topdj’s in openlucht op het Steenplein en ’s avonds is er het knalfeest Extravaganza in Café d’Anvers.

5. Magnificent Sunday

Headliner op het ook al gratis Closing Festival op de Grote Markt is Natalia, maar ook Slongs Dievanongs is van de partij en de cast van de musical Rent brengt een voorsmaakje. Het slotfestival krijgt ook een sterk Eurovisiesongfestival-tintje, met de komst van voormalige winnaars Alexander Rybak en Conchita Wurst, die na haar uitgeregende optreden van vorig jaar graag terugkeert. Na het Closing Festival zijn er nog de vele after party’s rond de Grote Markt, waarbij onder andere het straatfeestje van restaurant Sjalot en Schanul in de Wisselstraat altijd populair is – en niet enkel bij holebi’s.

www.antwerppride.eu