Tips: dit doe je best bij elke insectenbeet

Heerlijk warm weer staat gelijk aan buitenactiviteiten. Genieten van de zon, een frisse neus halen en af en toe spijtig genoeg ook gebeten worden door een of ander insect, dat eveneens hoogtij viert tijdens de warme zomerdagen. Wij zetten enkele handige tips op een rijtje om snel verlost te raken van de vervelende kwaaltjes die gepaard gaan met insectenbeten.

mige

Wesp

Een wesp reageert altijd iets agressiever dan een hommel. Het slechtste wat je kan doen als een wesp rondom je hoofd zoemt is ernaar slaan of bruusk beginnen bewegen. Kalm blijven is de beste remedie om het diertje snel weg te krijgen, net als zo weinig mogelijk eten en drinken buiten plaatsen. Ben je toch gestoken door het geelzwarte insect? Gebruik dan wat blokjes ijs of een nat washandje om de plek af te koelen. Probeer ook zo weinig mogelijk te krabben of te wrijven, smeer een jeukwerende crème. Word je in je mond, neus, hals of tong gestoken, raadpleeg dan zeker een dokter. Ook als je weet dat je in het verleden al eens allergisch op zo’n beet reageerde, is een doktersraadpleging zeker niet overbodig.

Hommel

Een hommel komt vooral af op sterke geuren en lichtblauwe voorwerpen. Koel de plek nogmaals af met koud water, reinig de steek met water en zeep en ontsmet ze goed. Krijg je een allergische reactie: raadpleeg dan een dokter.

Mier

Mieren ontlopen mensen, tenzij ze zich in het nauw gedreven voelen. Dan spuiten ze gif in je huid, wat voor een jeukend rood beetje kan zorgen. Probeer het bultje met rust te laten, ontsmet het goed en gebruik azijn of een jeukwerende crème.

Dazen

Wanneer een daas je bijt moet je de plek zo snel mogelijk koelen met een nat washandje, coolpack of ijsklontjes. Desinfecteer de plek goed en hou de beet de komende dagen goed in de gaten. De kans bestaat dat er een bacteriële infectie optreedt.