© REUTERS

Uitrol Windows 10 “verloopt heel goed”

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft heeft woensdag de nieuwe versie van zijn Windows-besturingssysteem gelanceerd. De uitrol van Windows 10 verloopt “heel goed”, zei Jean-Benoit Van Bunnen, Windows-verantwoordelijke bij Microsoft België en Luxemburg, aan Belga. “Er zijn bijna geen problemen gemeld en er is massaal gereageerd.”

Als eersten komen de vijf miljoen testers via het programma Windows Insiders aan de beurt voor de upgrade van hun besturingssysteem. Daarna volgen de miljoenen mensen die de upgrade voor hun systeem hebben gereserveerd.

“De installatie start niet onmiddellijk na de reservatie”, merkt Van Bunnen op. “Binnen enkele dagen volgt er een bevestiging dat de update klaar is voor de installatie.” De uitrol van Windows 10 gebeurt namelijk in golven.

Iedereen die momenteel met Windows 7 of 8.1 werkt, kan Windows 10 installeren, maar dus niet tegelijk. Ook “moeten de laatste updates geïnstalleerd zijn”, aldus nog Van Bunnen.

Gratis up-to-date

Eens het nieuwe besturingssysteem geïnstalleerd is - waarvoor gebruikers een jaar de tijd krijgen om dat gratis te doen - wordt Windows 10 ook gratis up-to-date gehouden tijdens de hele levensduur van het toestel. Wie binnen die termijn geen upgrade uitvoert, zal net als wie met een ouder besturingssysteem werkt, 135 euro moeten betalen voor de nieuwe versie.

Van Bunnen beklemtoonde nog dat 95 procent van de systemen die nu Windows 7 of 8.1 draaien, de nieuwe versie aankunnen. Wie zeker wil zijn, kan zijn of haar systeem bovendien testen in het computermenu waar de upgrade gereserveerd kan worden.

Microsoft heeft grote ambities met Windows 10. Het bedrijf hoopt dat tegen 2018 het besturingssysteem op een miljard toestellen wereldwijd zal draaien. Het nieuwe besturingssysteem moet een uniform platform bieden voor alle toestellen, dus naast computers en tablets onder meer ook smartphones en Xbox One-gameconsoles. Met Windows 10 brengt het Amerikaanse technologiebedrijf ook een nieuwe internetbrowser op de markt onder de naam “Edge”.

Nu in het nieuws