‘Kan niet bedoeling zijn warmtepomp uit de markt te prijzen’

Foto: fvv

‘Kan niet bedoeling zijn warmtepomp uit de markt te prijzen’

Print

CD&V-Kamerlid en energiespecialist Robrecht Bothuyne roept minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) op een oplossing te zoeken voor de eigenaars van warmtepompen. Dit nadat eerder dinsdag bleek dat eigenaars van warmtepompen het grootste slachtoffer van de stijgende elektriciteitsfactuur dreigen te worden. 'Het kan niet de bedoeling zijn de warmtepomp uit de markt te prijzen', klinkt het.

Volgens energiespecialist André Jurres dreigen mensen met een warmtepomp het grootste slachtoffer te worden van de stijgende elektriciteitsfactuur. In De Morgen zei hij dinsdagochtend dat zij zelfs tot 1.000 euro per jaar meer zouden moeten betalen, terwijl de meerkost voor een gemiddeld gezin zou neerkomen op 250 euro per jaar.

Dupe

Zowel Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) als federaal minister Marie-Christine Marghem (MR) bekijken de zaak. Maar voor CD&V is het duidelijk dat de eigenaars van warmtepompen niet de dupe mogen worden van hun keuze voor een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief.

‘De voorbije jaren heeft de Vlaamse overheid de warmtepomp - terecht - gepromoot als klimaatvriendelijk alternatief voor klassieke verwarming op stookolie of gas. Het is bovendien ook een goed alternatief voor woningen buiten de centra waar geen gasleidingen in de straat zijn voorzien. Het lijkt ons logisch dat minister Turtelboom de warmtepompeigenaars niet in de kou laat staan, en onderzoekt hoe de impact van de tariefstijging kan beperkt worden voor deze gezinnen', zegt Bothuyne.

De CD&V’er doet alvast een eigen suggestie. ‘Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een vaste netvergoeding te vragen aan de eigenaars van een warmtepomp in plaats van als een toeslag op het verbruik.’

‘Pervers effect van factuurverhoging’

Ook oppositiepartij Groen dringt aan op een snelle oplossing. ‘Uit studies blijkt dat investeren in een warmtepomp dé maatregel bij uitstek is om snel en kostenefficiënt CO2-winst te halen en de energiefactuur te verlagen. Nog meer dan bij zonnepanelen en zonneboilers’, zegt Groen-parlementslid Johan Danen. ‘Maar het perverse neveneffect van de factuurverhoging die de regering-Bourgeois doorvoert, is dat het kostenplaatje voor fossiele energie relatief gezien goedkoper wordt. Het Vlaams energiebeleid is het noorden kwijt. Dringend tijd dat Turtelboom het beloofde energiepact voorlegt aan het Vlaams Parlement.’