© Flip Franssen

© BELGA

1 / 2

Euthanasie voor ondraaglijk psychisch lijden in 1 op 3 gevallen toegekend

Eén op de drie patiënten die euthanasie vragen op basis van ondraaglijk psychisch lijden, overlijdt uiteindelijk na euthanasie. Dat blijkt uit een studie van zes Belgische artsen en wetenschappers, waarover de Artsenkrant dinsdag bericht. De studie van psychiater en Leif-arts Lieve Thienpont verschijnt binnenkort in het vakblad British Medical Journal (BMJ).

Tussen oktober 2007 en december 2011 zijn 100 patiënten doorverwezen naar Thienpont voor psychiatrisch consult na hun aanvraag om euthanasie vanwege ondraaglijk psychisch lijden. Bij 48 van hen is de vraag ontvankelijk verklaard en bij 35 werd de euthanasie ook daadwerkelijk uitgevoerd. Twee anderen pleegden zelfmoord nog voor de euthanasie.

Elf patiënten stelden de vraag uit of trokken die in. Van hen zeiden er acht expliciet dat de goedkeuring psychisch geruststellend was om de euthanasie uit te stellen. Onder druk van de familie trokken twee hun vraag opnieuw in. Eén patiënt was opgenomen in een penitentiaire instelling, waardoor de euthanasie niet kon plaatsvinden.

Van de honderd patiënten waren negentig al eerder gediagnosticeerd met meer dan één psychiatrische aandoening, vooral depressie (58) en/of een persoonlijkheidsstoornis (50). Achtendertig zijn doorverwezen voor bijkomend onderzoek en/of behandeling. Daarbij zijn 12 patiënten met het Aspergersyndroom gediagnosticeerd.

Van de 52 patiënten bij wie de aanvraag geen gevolg kreeg, trokken 38 hun aanvraag in nog voor de procedure was afgerond. Voor acht loopt de procedure nog. Vier maakten een einde aan hun leven, één patiënt stierf na palliatieve sedatie en één patiënte overleed aan haar aandoening.

In België is euthanasie op basis van ondraaglijk psychisch lijden onder zeer strikte voorwaarden toegelaten. De aandoening moet ook onbehandelbaar zijn, er mag geen perspectief zijn op duurzame verbetering en er mag geen doeltreffende therapie beschikbaar zijn met degelijke resultaten.

MEER OVER Euthanasie

Nu in het nieuws