‘Nepalese vrouwen drie maanden na aardbeving nog altijd bang voor geweld’

Foto: AFP

‘Nepalese vrouwen drie maanden na aardbeving nog altijd bang voor geweld’

Print

Vrouwen zijn bang voor geweld door een gebrek aan privacy en veiligheid in de tijdelijke onderkomens in Nepal. Dat blijkt uit een bevraging van ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Exact drie maanden geleden vond in het land een dodelijke aardbeving plaats.

Oxfam, dat al ruim dertig jaar in Nepal werkt, had gesprekken in de zwaarst getroffen regio’s, Gorka en Dhading, met 500 vrouwen. Uit die gesprekken bleek dat vrouwen bang zijn voor fysiek en seksueel geweld in de overbevolkte tijdelijke onderkomens, waar het ontbreekt aan privacy en stevige muren. Volgens Oxfam leven vele gezinnen er buiten onder een tentzeil of in bouwsels met metalen platen. De bewoners moeten toiletten delen.

Volgens Oxfam is de situatie vooral zorgelijk voor alleenstaande vrouwen, die vaak in hun dorpen geïsoleerd leven. Zij zouden weinig steun van de gemeenschap krijgen bij het ruimen van puin of bouwen van permanente onderkomens. Zonder steun van een man die zich borg stelt, is het moeilijk voor hen om een lening of compensatie te krijgen.

Oxfam zette 21 focusgroepen op het platteland op om ervoor te zorgen dat vrouwen gehoord worden en centraal worden geplaatst in de herstelwerkzaamheden. De hulp bestond tot nu toe uit hygiënespullen voor vrouwen, en de bouw van aparte toiletten voor vrouwen en meisjes. De ontwikkelingsorganisatie zorgt ook voor psychologische opvang, en zendt radioprogramma’s uit met voorlichting over hygiëne, klinkt het in een persbericht.

Kinderen

Een onderzoek van vier ngo’s, Plan International, Save the Children, Unicef en World Vision International Nepal, leverde gelijkaardige resultaten op.

Die organisaties bevroegen eind mei en begin juni 1.800 kinderen in veertien districten in de ergst getroffen regio’s. Daaruit bleek dat de kinderen nog met grote angst leven. Ze willen vooral dat scholen en huizen worden heropgebouwd, en dat ze toegang krijgen tot veilig water, sanitair en gezondheidszorg.

Nu in het nieuws