© Photo News

STVV begint met stunt tegen Club Brugge

De openingsmatch van de Jupiler Pro League heeft meteen een echte stunt opgeleverd. Nieuwkomer Sint-Truiden klopte vice-landskampioen Club Brugge met 2-1. De Sutter maakte de openingsgoal voor de West-Vlamingen, maar Club slikte nog twee goals in de tweede helft.

dmm

Preud’homme zag naast de vele afwezigen finaal ook José Izuierdo afhaken. De Club-trainer koos voor Bolingoli en Diaby op de flanken in steun van diepe spits De Sutter. De jonge Dion Cools mocht zijn competitiedebuut maken op de rechtsachter, net zoals doelman Bruzzese die de voorkeur kreeg op Bolat. STVV-coach Yannick Ferrera vroeg zich vooraf voor de camera’s af of zijn ploeg wel gewapend was voor eerste klasse, maar kreeg in het openingskwartier een zeer duidelijk antwoord van zijn gretige spelers.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Sint-Truiden

Club Brugge

De Kanaries begonnen immers verschroeiend aan hun eerste match in eerste klasse. Al in de eerste minuut moest Bruzzese een poging van Boli redden. Even later beroerde De Bock de bal met de hand in de zestien, te weinig voor een strafschop oordeelde scheidsrechter Delferière.

Club krabbelde overeind en doelman Dutoit moest zich onderscheiden op een inzet van Vazquez. Aan de overkant verlengde Boli een vrije trap van Edmilson net naast, even later stelde diezelfde Edmilson Bruzzese alweer op de proef. Mogelijkheden genoeg voor de thuisploeg dus, maar de goal viel aan de overkant. Na een knappe aanval via Vazquez en Cools plaatste De Sutter het eerste doelpunt van het nieuwe seizoen in het zijnetje: 0-1.

De Truidense storm ging liggen en Club Brugge vergat de match dood te maken. Diaby en De Sutter misten vlak voor en vlak na de pauze dé kans om de match dood te maken. Het zou de Bruggelingen bijzonder zuur opbreken. Want de thuisploeg vond vlak voor het uur zijn tweede adem, met een beetje hulp van Bruzzese. De Club-keeper, nochtans niet aan een slechte match bezig, duwde een vrije trap van Rherras in de voeten van Fernandes. Die prikte de verdiende gelijkmaker op het bord: 1-1.

Stayen daverde op zijn grondvesten zoals in de grote dagen en het feest werd alleen maar groter toen een kwartiertje later Edmilson van buiten de grote rechthoek uitpakte met een schitterende krul in de kruising: 2-1.

De jonge Braziliaanse Belg ontpopte zich bijna nog tot anti-held toen hij amper 4 minuten later domweg tegen een tweede gele kaart aanliep. Met tien tegen elf kreeg STVV het in het slotkwartier nog bijzonder moeilijk. Maar een uitmuntende doelman Dutoit bracht redding op pogingen van Mechele en Refaelov hield de drie punten op Stayen.

Club Brugge begint het nieuwe seizoen met een valse start. Na het verlies in de Supercup en de nederlaag tegen STVV kan het zich dinsdag in de derde voorronde van de Champions League tegen Panathinaikos geen derde misstap meer permitteren. Een bijzonder sterk spelend STVV toonde vanavond dat het wel eens meer zou kunnen zijn dan een meeloper in de Jupiler Pro League.

Hoogtepunten

1 ‘ Club verdedigt slordig uit, Boli snoept Denswil de bal af en kan richting Bruzzese. De doelman kan redding brengen. Club is gewaarschuwd!

13 ‘ Een scherpe vrije trap van Edmilson wordt door Boli rakelings naast verlengd. Een deel van het thuispubliek was al aan het juichen!

28 ‘ Via Vazquez komt de bal bij Cools. De youngster behoudt knap het overzicht en legt terug tot bij De Sutter. Dutoit ziet de plaatsbal in het zijnetje verdwijnen. 0-1 na een knappe aanval.

31 ‘ Vazquez zet Diaby alleen voor Dutoit en omspeelt de STVV-goalie ook. De Club-spits is echter te ver uitgeweken om de bal nog tussen de palen te krijgen. Club heeft het momentum beet.

47 ‘ Vazquez steekt door naar De Bock, die vindt De Sutter aan de tweede paal. Dutoit heeft zich prima in de baan van de bal geworpen en voorkomt de 0-2.

49 ‘ Bruzzese voorkomt de gelijkmaker. Een vrije trap blijft wat hangen in de Brugse zestien, Boli kan uithalen maar Bruzzese staat pal.

57 ‘ Een tot nu toe prima keepende Bruzzese krijgt een hard, stuitend schot van Rherras niet goed weggewerkt. Fernandes is goed gevolgd en schiet de thuisploeg op gelijke hoogte: 1-1.

69 ‘ Een hoekschop van Schoofs - de zoveelste goede al - schiet voorbij alles en iedereen. Bolingoli ontzet ternauwernood in een nieuwe corner. STVV is baas.

74 ‘ Wat een manier om je Jupiler Pro League-debuut te kruiden! Junior Edmilson krijgt te veel tijd en ruimte om aan te leggen en dat doet hij schitterend: de bal verdwijnt enig mooi in doel, Bruzzese is kansloos! STVV op voorsprong: 1-2.

78 ‘ Commotie op Stayen! Een veel te gretige Edmilson gaat stevig door op Cools, de smaakmaker krijgt er een terechte tweede gele kaart voor. STVV moet met z’n tienen verder.

87 ‘ Club drukt STVV nu met de rug tegen de muur. Mechele (hard schot) en Refaelov (geplaatste bal) vinden - alweer - Dutoit op hun weg.

MEER OVER jupiler-pro-league-matchverslag

Meer voetbalnieuws