Wie zijn de stevigste drinkers wereldwijd?

Foto: Shutterstock

Food

Wie zijn de stevigste drinkers wereldwijd?

Print
In ieder geval niet de Belgen, dat blijkt uit een kaart die de Britse krant The Daily Telegraph opstelde op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ondanks onze biertraditie halen we de top twintig niet eens. De grootste drinkebroers blijken uit Wit-Rusland te komen. Benieuwd hoe andere landen het ervan af brengen? Neem dan een kijkje op de kaart.

België staat 29ste op de lijst, op gelijke hoogte met Zuid-Afrika en net achter Spanje. Wat onze buren betreft, drinken de Duitsers, Luxemburgers en de Fransen meer, maar de Nederlanders dan weer minder. Maar de absolute kampioenen zijn de Oost-Europese landen, de hele top tien wordt door hen ingenomen en Wit-Rusland mag dus de lijst aanvoeren. De twijfelachtige winnaars kappen zowat 17,5 liter pure alcohol achterover per jaar. Als je weet dat een gemiddelde fles wijn 12 procent pure alcohol bevat, dan komt dat neer op zowat 160 flessen wijn per jaar per persoon. 

Opvallend is dat ze in Italië toch een stuk minder drinken dan in de rest van West-Europa, ondanks de lekkere wijnen. De grote witte vlekken op de kaart zijn trouwens meestal moslimlanden waar traditiegetrouw minder alcohol wordt verbruikt. Pakistan bengelt helemaal onderaan de lijst.

NIET TE MISSEN