Vlaming (64) overlijdt aan malaria na vakantie in Afrika

Foto: Belga

Vlaming (64) overlijdt aan malaria na vakantie in Afrika

Print

Een 64-jarige man uit Sint-Joris-Weert is gestorven aan malaria in het universitair ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven. Hij liep de ziekte begin deze maand op tijdens een verblijf in het Afrikaanse land Malawi. Volgens dokters van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de dienst Tropische Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) komt dat in ons land maar heel zelden voor. “We telden amper drie sterfgevallen aan malaria de jongste tien jaar”, zegt dokter Erika Vlieghe.

Het slachtoffer overleed dinsdag in het UZ Leuven. Van eind juni tot 11 juli verbleef de man in Malawi voor een project van steun aan jongeren via studiebeurzen. Na klachten over braken en diarree werd hij opgenomen op de spoedafdeling van Gasthuisberg, waar hij in een coma belandde. De dokters stelden cerebrale malaria vast en voerden nog een operatie uit, maar parasieten hadden zijn hersenen fataal aangetast.

“Sterfgevallen komen nog maar zeer zelden voor, maar het gevaar loert wel permanent om de hoek”, zegt professor Fons Van Gompel, algemeen hoofd van de medische diensten van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. “Vaak denkt men aan een banale griep, maar in 24 uur kan het plots helemaal omslaan. Dan is de kans op overlijden reëel. Malaria is een heel verraderlijke ziekte. Zo maak je de eerste dagen geen koorts, je voelt je alleen maar rot.”

Gezond zijn is een voordeel, maar helpt niet echt. “Als reiziger of expat kan je nooit immuniteit verwerven, dat kunnen alleen bewoners van een malariagebied. Cruciaal is de tijd tussen de eerste symptomen en de opname in een universitair ziekenhuis: die mag maximaal 24 uur bedragen. Je moet attent zijn tot drie maanden na terugkeer uit een land als Malawi. Meet zelf geregeld je temperatuur. Als die tussen de 38 en 39 graden bedraagt, is het red alert.”

Tabletten

De tabletten die preventief worden voorgeschreven bij vertrek naar Afrika bieden volgens dokter Van Gompel voldoende bescherming. “Als ze correct worden ingenomen, vooral in de eerste vier weken, is de risicoreductie 95 tot 98 procent. Af en toe duikt een mislukking op, maar de drie gangbare preventieve tabletten neigen zelfs naar honderd procent.”

“We tellen vandaag veel minder patiënten met malaria dan vroeger, gewoon omdat er minder malaria is”, zegt dokter Erika Vlieghe, hoofd van de dienst tropische geneeskunde van het UZA. “Al enkele jaren zitten we in België aan tien tot twintig gevallen per jaar. Vaak wel met een ernstige vorm van malaria, maar die patiënten sterven bijna nooit. In 2014 kroop er een door het oog van de naald. Het laatste dodelijk slachtoffer voor dit nieuwe geval dateert van 2013.”

De grootste vooruitgang komt volgens Vlieghe van het nieuwe geneesmiddel malacef en vooral de terugbetaling daarvan door het ziektefonds. De tijd dat je bij terugkeer uit Afrika met symptomen van malaria alleen maar naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde trok, is voorbij. “Alle universitaire ziekenhuizen zijn anno 2015 uitgerust om de ziekte te behandelen. Dat geldt ook voor de grotere ziekenhuizen. Malaria blijft een van de meest voorkomende tropische ziektes, maar in negen gevallen op tien is het gemakkelijk te behandelen. Bij de zeldzame ernstige aandoeningen blijft het voor dokters wel een hele klus.”

.

Nu in het nieuws