Minister Borsus roept op tot ‘voedselpatriottisme’

Willy Borsus Foto: BELGA

Minister Borsus roept op tot ‘voedselpatriottisme’

Print

Federaal minister van Landbouw Willy Borsus heeft een reeks van tien maatregelen opgelijst waarmee hij de landbouwsector wil ondersteunen. Dat deed hij naar aanleiding van de opening van de 81ste landbouwbeurs in Libramont. De Boerenbond verwelkomt de maatregelen, het Algemeen Boerensyndicaat vraagt extra inspanningen.

Met de term ‘landbouwpatriottisme’ doelt Borsus op de ontwikkeling van een label om de Belgische oorsprong van producten beter in de verf te zetten, ‘er een toegevoegde waarde van te maken, en de keuze voor de Belgische consument en onze exportmarkten te vergemakkelijken’.

Er wordt voorts vanaf volgend jaar 1,47 miljoen euro extra vrijgemaakt om nieuwe exportmarkten aan te boren voor de landbouw- en agrovoedingsproducten. Er komt ook een cel die kleine producenten zal begeleiden om in orde te zijn met alle regels.

De maatregelen rond vrijstelling en uitstel van sociale bijdragen voor zelfstandigen die moeilijkheden ondervinden door het Russische embargo, worden verlengd tot 30 juni 2016, laat de minister nog weten.

Op Europees niveau pleit Borsus voor nieuwe vangnetten voor de prijzen van landbouwproducten. Specifiek voor de melksector vraagt hij om de drempel van de interventieprijs voor melk te verhogen. Hij heeft de vraag gelanceerd om in september een buitengewone EU-Landbouwraad te houden om maatregelen te bespreken.

De minister wil nog in september in eigen land een interministeriële conferentie landbouw organiseren, en plant ook de oprichting van een staten-generaal van de landbouw, waarin alle betrokken partijen zetelen.

Boerenbond: ‘alle maatregelen welkom’

De Boerenbond laat in een apart persbericht weten de maatregelen te verwelkomen. De organisatie roept op om ook op Vlaams niveau ‘alles uit de kast te halen’, bijvoorbeeld via ingrepen met betrekking tot de Rendac-factuur (kadaverophaling en -verwerking), het MAP (Mestactieplan), exportondersteuning en extra promotie.

‘Alle mogelijke maatregelen die helpen om de moeilijke situatie op landbouwbedrijven te verlichten of te overbruggen moeten ook daadwerkelijk genomen worden. Ze zullen de crisis niet oplossen, maar ze zijn wel noodzakelijk als men wil dat de Vlaamse land- en tuinbouwer de crisis doorstaat’, klinkt het.

Algemeen Boerensyndicaat: ‘klaar om voorbeeld Franse boeren te volgen’

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zegt tevreden te zijn met de tien maatregelen van minister Borsus, maar vraagt toch nog extra inspanningen vanwege de politici en wijst de ketenpartners van de agrovoedingsketen op hun verantwoordelijkheid.

‘De toestand van de landbouw in België is minstens even erg als in Frankrijk, alleen voeren we niet gauw even harde acties als in Frankrijk. Onze maatschappij moet kleur bekennen: wil men de familiale landbouw behouden of niet? Kiezen ze voor de korte termijnvisie: de goedkoopste grondstof, wetende dat hierdoor de familiale landbouw verdwijnt en er enkel industriële en buitenlandse voeding zal overblijven. Of zijn ze bereid het roer om te gooien en nog te redden wat er te redden valt.’

Wanneer de politiek iets ten gronde wil veranderen, moet dringend gewerkt worden aan de zwakke positie van de primaire sector, aldus het ABS. België moet apart onderhandelen met Rusland om te kijken of er opnieuw uitvoermogelijkheden zijn.

De organisatie staat klaar om het voorbeeld van de Franse boeren te volgen. Het is een eervolle strijd, want wij willen onze boeren behouden en zorg dragen voor jullie voedselvoorziening, luidt het.

.

Nu in het nieuws