Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke: ‘Wat Peumans zegt, klopt niet’

Joris Vandenbroucke. Foto: Archief

Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke: ‘Wat Peumans zegt, klopt niet’

Print

‘Wat Jan Peumans zegt, klopt niet’, zo reageert sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke op uitspraken van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. ‘Wij hebben wel degelijk nog vragen ingediend na 17 juli. Maar die vragen konden omwille van de deadline gewoon niet meer geagendeerd worden voor het reces. Het klopt dus hoegenaamd niet dat de werking van het parlement vroegtijdig is stilgevallen omdat de oppositie haar werk niet deed’, zegt de sp.a’er aan Belga.

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) reageerde vrijdag geprikkeld op de kritiek van de oppositie dat het Vlaams Parlement sinds 11 juli nog maar amper heeft vergaderd ondanks de aankondiging dat het twee weken langer zou doorwerken. ‘Als er weinig activiteit is in het Vlaams Parlement de laatste weken, is dat de verantwoordelijkheid van de parlementsleden zelf’.

De kritiek van de oppositie bestempelde Peumans als ‘niet gefundeerd’. Volgens Peumans zijn er de voorbije weken amper vragen om uitleg ingediend. Sinds de laatste ministerraad van de Vlaamse regering op 17 juli zouden er zelfs maar drie zijn ingediend, alledrie door de meerderheid.

‘Dat is onjuist’, reageert sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke. ‘Wij hebben na 17 juli nog wel degelijk vragen ingediend. Maar om nog behandeld te kunnen worden in de commissie moesten die vragen tegen vrijdagmiddag 14 uur zijn ingediend. Alle latere vragen schoven automatisch door tot na het zomerreces. Dat betekent ook dat we over die laatste ministerraad simpelweg geen vragen meer konden indienen die nog voor het reces zouden kunnen behandeld worden in de commissie’, legt Vandenbroucke uit.

De sp.a-fractieleider wijst er ook op dat zijn partij nog wel een interpellatie had ingediend rond het Uplace-dossier, maar dat die werd afgewimpeld wegens ‘onvoldoende zwaarwichtig en te weinig politiek belang’. ‘Als zelfs vragen over zo’n dossiers bestempeld worden als onvoldoende zwaarwichtig of relevant, dan heeft het inderdaad weinig zin om te zeggen dat het parlement twee weken langer vergadert.’

Vandenbroucke: ‘Als er deze week geen enkele commissie heeft plaatsgevonden is dat omdat men de interpellaties van de oppositie heeft tegengehouden. Punt. Het klopt dus hoegenaamd niet dat de werking van het parlement vroegtijdig is stilgevallen omdat de oppositie haar werk niet deed.’

.

Nu in het nieuws