© Shutterstock

Goed nieuws voor mensen met glutenallergie

Wie een glutenallergie heeft, moest zich in het verleden beperken tot het zoveel mogelijk vermijden van gluten die je onder andere in brood en pasta terugvindt. Onderzoekers van de Canadese universiteit van Alberta claimen nu de oplossing gevonden te hebben voor mensen met coeliakie, de chronische darmaandoening die de glutenintolerantie veroorzaakt, en die vonden ze in een onverwacht hoekje.

flb

Een levenslang glutenvrij dieet, dat is vaak het vonnis voor mensen waarbij coeliakie werd vastgesteld. Brood, pasta, bier en ander lekkers moeten dan van het boodschappenlijstje geschrapt worden. Al zijn voor veel producten tegenwoordig alternatieven voorhanden, het blijft niet altijd makkelijk een glutenvrije variant te vinden en op restaurant gaan is een pak minder vanzelfsprekend.

Als het van de wetenschappers aan de universiteit van Alberta afhangt, wordt dat binnenkort verleden tijd. Ze vonden de oplossing in een bijzonder hoekje en ontwikkelden een nieuw voedingssupplement uit de dooier van een kippenei, dat de allergische reactie zou voorkomen. Het middel verhindert de opname van gliadine, net dat component van gluten die glutenintolerante mensen moeilijk kunnen verteren. En wat nog beter is, het voedingssuplement zou in pilvorm uitgebracht kunnen worden. De klinische proeven om de werking te testen, starten nog dit jaar.

Als alles goed gaat, zou het voedingssupplement binnen drie jaar verkrijgbaar moeten zijn. Enkel wie allergisch is aan eieren zal met het nieuwe middel niet geholpen kunnen worden.