'Mannen die vrouwen online intimideren, zijn losers'

Foto: Shutterstock

Seks & Relaties

'Mannen die vrouwen online intimideren, zijn losers'

Print
Michael Kasumovic en Jeffrey Kuznekoff, respectievelijk onderzoekers aan de University of New South Wales en de Miami University, bekeken voor hun onderzoek over seksisme hoe mannen vrouwen online behandelden tijdens het videospel Halo 3. De conclusie die ze daaruit trokken, is niet mals voor de mannen die vrouwen via die weg intimideren.

De resultaten van het onderzoek zijn behoorlijk opvallend en volgens de onderzoekers samen te vatten in een zin: mannen die online vrouwen lastigvallen, zijn vaak diegene die zelf het meest problemen hebben. Om tot die conclusie te komen, namen Michael Kasumovic en Jeffrey Kuznekoff 163 spelletjes van Halo 3 onder de loep en daarbij vooral de communicatie tussen mannelijke en vrouwelijke gamers. 

Uit hun bevindingen bleek dat hoe hoog of laag hun spelniveau ook was, de mannen in onderlinge gesprekken heel beleefd bleven tegen elkaar. Goede mannelijke gamers deelden ook vaker complimenten uit aan hun mannelijk en vrouwelijke medespelers. Maar mannen met een lager spelniveau die slechter presteerden dan hun naasten, haalden veel vaker uit naar vrouwen en maakten vaker gemene opmerkingen tegen hen. 

Die bevindingen lijken te stroken met de cijfers die voorhanden zijn. Zo zou in de VS veertig procent van de mannen en vrouwen met online intimidatie te maken hebben, maar vrouwen zouden beduidend vaker het slachtoffer zijn van seksuele intimidatie en stalking. 

Verdedigingsmechanisme
Kasumovic vindt dan ook de dat online omgeving grote gelijkenissen vertoont met de realiteit in onze maatschappij. 'Vrouwen zijn een nieuwkomer in de al lang bestaande sociale hiërarchie in de gamewereld. Voor de mannen aan de top is het prima dat ze erbij komen, maar de minder goede spelers met een lagere sociale status vinden de opkomst van vrouwen bedreigend. Het ontkennen van vrouwelijke prestaties in het bijzonder en seksisme in het algemeen is hier met andere woorden een soort verdedigingsmechanisme waarmee ze hun wankele sociale status willen behouden.' 

NIET TE MISSEN