Belgisch malariavaccin krijgt groen licht

Foto: AP

Belgisch malariavaccin krijgt groen licht

Print

Het vaccin RTS,S, of Mosquirix, dat het risico op malaria moet verminderen voor kinderen van zes weken tot zeventien maanden, heeft een positief advies gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Onderzoekers noemen het een kleine, maar significante, doorbraak in de strijd tegen malaria.

RTS,S wordt sinds eind jaren tachtig ontwikkeld in de laboratoria van GlaxoSmithKline in België. ‘Na dertig jaar onderzoek hebben we het eerste goedgekeurde vaccin tegen malaria en, meer algemeen, tegen een parasiet’, zegt Sophie Biernaux, die het onderzoek en de ontwikkeling leidt.

De effectiviteit van Mosquirix werd de voorbije vijf jaar getest op 15.500 baby’s en kinderen in Burkina Faso, Gabon, Ghana, Kenia, Malawi, Mozambique en Tanzania. Ze kregen een driedelige vaccinatiekuur, al dan niet gevolgd door een extra ‘booster’ na 18 maanden. Deze test maakt onderdeel uit van een zogenaamd Fase III-onderzoek, dat nodig is om een geneesmiddel op de markt te brengen.

De resultaten zijn niet onverdeeld succesvol: bij kinderen tussen vijf en zeventien maanden daalde het aantal gevallen van malaria met een derde, bij baby’s tussen zes en twaalf weken met een vierde. Bij kinderen en baby’s die geen ‘booster’ kregen toegediend, daalde het aantal gevallen respectievelijk met 28% en 18%.

Volgende horde: goedkeuring WHO

Het positieve advies van het EMA zet de deur open voor een evaluatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die moet nu beslissen of ze vaccinatie al dan niet zal aanraden in landen waar malaria endemisch is. Die beslissing wordt in oktober verwacht.

'We houden steeds de volksgezondheid in het achterhoofd', aldus Gregory Härtl, woordvoerder van het WHO. 'We onderzoeken hoe we best een malariavaccin verspreiden in endemische gebieden in Afrika, en of we dat wel moeten doen.'

Voor het geneesmiddel op het terrein kan geïntroduceerd worden, zijn er wel nog verschillende stappen te zetten. Zo moeten de nationale autoriteiten van de betrokken landen hun goedkeuring geven om het op de markt te brengen.

‘De jongste kinderen lopen het grootste risico op besmetting door de parasiet’, zegt Biernaux. ‘Daarom hebben we beslist om het vaccin te ontwikkelen voor de allerjongste kinderen.’

.

Nu in het nieuws