© BELGA

Pauwels wil zich vandaag tonen voor overleden vriend

Al twee Alpenritten op rij toonde Serge Pauwels zich strijdlustig in de aanval, maar als hij vandaag (vrijdag) nog ‘poeier in de benen heeft’, trekt hij er opnieuw op uit. ‘Ik heb veel goede herinneringen aan La Toussuire. Ik was er vaak met Kristoff Goddaert en wil me hier graag tonen.’

Tour de France op Sportwereld.be

Zijn aanval leverde Pauwels donderdag de zesde plaats op. De Antwerpenaar, residerend in De Haan, rijdt een opvallend sterke Tour, voelt zich goed en hoopt dat hij zich in deze voorlaatste Alpenrit ook nog eens kan tonen, want de aankomst op La Toussuire heeft voor hem een speciale betekenis. Pauwels was immers een goede vriend van Kristof Goddaert, de oud-renner die in januari 2014 overleed door een aanrijding, en ging een paar keer op stage met hem in La Toussuire.

In de etappe naar Cauterets, waar hij vierde werd, maakte hij al een kruisteken om zijn vriend te herdenken. ‘Als ik één rit mag uitkiezen waar ik nog iets wil laten zien, dan is het die naar La Toussuire’, vertelde Pauwels eerder op de rustdag.

In 2012 waren beide vrienden er samen op stage. Beiden keken ze toen naar de etappe op La Toussuire-Les Sybelles waar Pierre Rolland won. ‘Dat kan jij ook, vertelde Kristof me toen. Ik ken die berg heel goed, Kristof en ik hebben hem vaak samen bedwongen omdat we twee keer, in de zomer van 2011 en 2012, er samen op stage waren. Ik ken de streek uit het hoofd. Na zijn overlijden zou dat wel iets speciaal zijn moest ik me kunnen tonen. In de eerste plaats zullen de benen natuurlijk moeten spreken, maar hopelijk kan hij misschien die 1 of 2 procent extra kracht geven. Ik ben er wel op gebrand, op die rit, om me te tonen en Kristof te eren.’

Serge Pauwels wint de Tour (tenminste als we vanaf de Pyreneeën zouden tellen)

© blg

Het is niet meer dan een weetje, maar wel een bijzonder aardig weetje. Mochten we de ritten vóór het hooggebergte schrappen en een klassement opmaken op basis van alle etappes sinds de Pyreneeën, dan stond vandaag een Belg op het punt de Tour te winnen. We hebben het over Serge Pauwels. Hij doet beter dan Froome, Quintana én Valverde. ‘Ik ben in de vorm van mijn leven’, lacht Pauwels, gisteren alweer fraai zesde.

Tour de France op Sportwereld.be

Het wordt stilaan een dagelijks terugkerend tafereel. Nog maar eens reed Serge Pauwels gisteren een hele bergrit in de aanval. Eerst met een groep van 29 renners, maar ook toen die flink begon uit te dunnen, bleef Pauwels alweer mooi overeind. Met een knappe zesde plaats in Saint-Jean-de-Maurienne als eindresultaat. Maar vooral: opnieuw schuift Pauwels een plekje op in het algemeen klassement. De man die aan de voet van de Pyreneeën nog 93ste stond op bijna een half uur van Froome staat intussen veertiende op net iets meer dan 18 minuten. Een immense sprong die een wel heel merkwaardig statistiekje met zich meebrengt.

Als we een klassement zouden opmaken op basis van alles wat er sinds de Pyreneeën gebeurd is, zou niet Froome maar wel ene Serge Pauwels aan de leiding staan. Op ruime afstand gevolgd door Froome, Quintana en Valverde. Zoveel minuten pakte Pauwels de voorbije tien dagen terug met al zijn aanvalswerk.

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws