© ggm

Kinderen baas op eerste dag jubileumeditie Sfinks Mixed

Met het uitgebreide Kidz Village is de doelgroep van de 40ste Sfinks Mixed overduidelijk. “Sinds het festival gratis is, zetten we dubbel in op families met kinderen”, bekent organisator Patrick De Groote. Terwijl de kindjes ravotten, gaan de mama’s en papa’s op zoek naar nieuwe liedjes en melodietjes van over heel de wereld. “Want dat is toch waar het deze vier dagen om draait”, vindt De Groote.

patrick van dyck

Het verbaast organisator Patrick De Groote nog steeds dat zoveel mensen nog niet weten dat Sfinks Mixed nu reeds voor de derde maal gratis is. “Een uitvlucht om naar hier te komen, is er dus niet”, knipoogt hij. De Groote kijkt vooral uit naar het optreden van de Libanese band Mashrou’ Leila. “Een groep die in thuisland Libanon waanzinnig populair is en daar speelt voor zalen van 5000 mensen. Het is ook de eerste Arabische groep die ooit op de cover stond van het toonaangevende Amerikaanse muziekblad Rolling Stone Magazine.”

Vuurdoop

Trijn ‘Lady Angelina’ Janssens staat voor de eerste keer op de affiche van Sfinks. “Als meisje van ‘den buiten’ kwam ik hier nooit als kind,” bekent de stadsboerin uit Essen, die nog nageniet van haar optreden. “Op zo'n festival is er veel afleiding voor die kleine mannen. Toch waren ze nog heel geboeid. Wat kan ik me meer wensen?”

Op de openingsdag kwamen heel wat mensen om te luisteren naar Jan Leyers. “Dit is mijn vuurdoop op Sfinks”, bekent hij. “Of een of ander optreden moest in de nevelen van de tijd uit mijn geheugen verdwenen zijn.” Het publiek maakte kennis met de Nederlandstalige nummers van zijn nieuwe album, dat op 24 augustus in de winkel ligt.

Ondanks de grote drukte in het Kidz Village kwam de eerste dag wat traag op gang. “Geen paniek”, sust De Groote. “Ik ben er vrij gerust in dat we onze 80.000 bezoekers gaan halen. En als dat niet zo is, is er nog geen man over boord.”

Lees vrijdag het hele artikel in Gazet van Antwerpen