© AP

Ex-gedetineerden Guantánamo in Hoboken aangehouden voor terrorisme

Vijf mannen – van wie zeker twee extreme islamisten – zijn in het Antwerpse Hoboken opgepakt omdat ze een diefstal gepland zouden hebben. De twee, voormalige gevangenen van de beruchte Guantánamo Bay-gevangenis, zijn door de Brusselse onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

mec

De Brusselse federale politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in Hoboken vier mannen opgepakt van wie vermoed werd dat ze een diefstal wilden plegen in een huis in de buurt. De vier zaten in een wagen toen de federale politie hen oppakte. In de auto zou ook een vuurwapen gevonden zijn.

Een van de vier is een Algerijn die na de aanslagen van 9/11 in Guantánamo, de beruchte Amerikaanse gevangenis op Cuba, opgesloten zat. Hij zou onlangs uit Syrië zijn teruggekeerd en al een tijd in België zijn. Hij wordt door de politie in het oog gehouden.

Ook schrijver boek over Guantánamo opgepakt

Later werd nog een andere man opgepakt, met wie de Algerijn geregeld contact had. Die man is Moussa Zemmouri uit Hoboken, ook al een ex-gedetineerde van Guantánamo Bay: hij zat er drie jaar lang opgesloten. Hij schreef een boek over zijn gevangenschap met als titel Onschuldig in Guantánamo’.

Zijn verblijf daar heeft hem hoog aanzien bezorgd in de wereld van moslimextremisten. Hij was een inspiratiebron van Fouad Belkacem en staat bekend als Korankenner. In 2010 haalde hij de internationale media toen hij bekendmaakte dat hij, met advocaat Walter Van Steenbrugge aan zijn zij, de Belgische Staat voor de rechter daagde omdat die omdat die “de ogen had gesloten voor de manier waarop in Guantánamo zij humanitaire rechten systematisch werden geschonden”.

Hulp aan Syriëstrijders

De vijf werden ondertussen onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor poging diefstal in groep, bij nacht, met gebruik van wapens en een voertuig. Zemmouri en de tweede ex-Guantánamo-gevangene zijn bovendien ook in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, omdat de feiten verband zouden houden met de hulp aan mensen die willen deelnemen aan de gewapende strijd in Syrië en het Midden-Oosten.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio