“De gezinnen zullen het akkoord over de taxshift voelen, maar dat hadden ze al moeten weten toen ze vorig jaar massaal voor centrumrechts kozen”

Foto: Photo News

“De gezinnen zullen het akkoord over de taxshift voelen, maar dat hadden ze al moeten weten toen ze vorig jaar massaal voor centrumrechts kozen”

Print

Nogal onverwacht is de federale regering erin geslaagd om in de nacht van woensdag op donderdag een akkoord te sluiten over de begrotingen van de komende jaren en over de beruchte taxshift, waarbij belastingen moeten worden overgeheveld van arbeid naar consumptie, energie en vermogen. “Een historisch akkoord”, jubelde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Misschien was hij wel iets te optimistisch.

Het akkoord dat ’s nachts is bereikt, kan niet echt spectaculair worden genoemd. Maar het feit dat er zo snel een akkoord is gesloten, is dat wel. De belastingdruk, het overheidsbeslag en de handicap in vergelijking met onze buurlanden gaan omlaag. En volgens de federale regering maakt dat ons leven niet duurder. Want de geplande loonlastenverlagingen en btw-verhogingen zouden moeten leiden tot een aanzienlijke toename van jobs. Dat kan een regering wel zeggen, maar die ontwikkeling van de tewerkstelling ligt helemaal in handen van het bedrijfsleven. En dat volgt lang niet altijd de logica van de politiek.

Maar goed, er is een akkoord. Dat is al heel wat. De gezinnen zullen het voelen in hun portefeuille, maar dat hadden ze al moeten weten toen ze bij de verkiezingen van mei vorig jaar massaal kozen voor de centrumrechtse regering. Om onze economie opnieuw gezond te krijgen, zijn inspanningen van iedereen nodig, zeggen Michel & co.

In de nieuwe plannen zien we een taxshift van 7,2 miljard euro. Een groot bedrag, maar het is ons nog niet helemaal duidelijk hoe die verschuiving precies in elkaar zit. De werkgeversbijdrage aan de lonen zakt van 33 naar 25 procent, dat klinkt positief. Anderzijds stijgt de btw op diesel, alcohol en tabak van 6 naar 21 procent, wat geen goed nieuws is voor de consumenten.

En hoe zit het met de vermogenstaks? CD&V had daar een speerpunt van gemaakt in haar campagne. Maar we zien daar weinig van terug in de plannen van de federale regering voor de komende jaren. Beweging.net, de nieuwe benaming van het ACW, zegt dat de vermogens eens te meer de dans ontspringen. En inderdaad, de maatregelen van de regering om de grote vermogens aan te pakken bestrijken amper een miljard euro. Kan je dan spreken over een trendbreuk? Ik denk het niet.

Uiteraard zijn de vakbonden en de oppositie het in alle toonaarden oneens met de plannen van de regering. De sp.a spreekt van een “horrorscenario”, maar die definiëring lijkt ons behoorlijk ridicuul. We wisten allemaal waarvoor we in mei vorig jaar gingen kiezen. De respectieve regeringen maken hun beloften nu waar.

De grootste verdienste na een jaar gaat uit naar premier Charles Michel. Hij is er niet alleen in geslaagd om een nogal onnatuurlijke coalitie overeind te houden, maar ook om daarbij het vertrouwen van een groot deel van de bevolking te winnen. In zijn beleid zit voor elk wat wils. De gezinnen zouden vanaf volgend jaar 100 euro extra in hun loonzakje moeten vinden, de bedrijven zien hun loonlasten dalen, de speculatietaks moet de grote vermogens afromen en de kosten van de overheid worden verminderd.

De reacties op de regeringsplannen zijn in elk geval niet van die aard dat er een revolutie zal uitbreken. Dat betekent heel wat in deze moeilijke tijden.

.

Nu in het nieuws