© AFP

‘Dood zwarte vrouw in Texaanse politiecel was zelfmoord’

De zwarte vrouw Sandra Bland die drie dagen na haar arrestatie dood werd aangetroffen in een politiecel in Texas, heeft wel degelijk zelfmoord gepleegd. Dat deelden de autoriteiten donderdag mee, op basis van de autopsie. Het onderzoek is wel nog niet afgerond.

skn

De familie van de vrouw, die begin deze maand op weg was naar een nieuwe baan maar werd opgepakt omdat ze haar richtingaanwijzer niet had gebruikt, heeft de these van zelfmoord van in het begin verworpen. Ze dringen aan op een tweede autopsie. Het parket startte een moordonderzoek.

‘Geen enkele aanwijzing voor moord’

De openbaar aanklager Warren Diepraam heeft donderdag op een persconferentie beklemtoond dat uit de autopsie op het slachtoffer blijkt dat het om zelfmoord gaat. Hij gaf heel wat details, onder meer over de blauwe plekken rond de nek van het slachtoffer. ’Er waren geen bijtsporen of andere verwondingen aan haar gezicht, lippen, tong, wat erop zou kunnen wijzen dat ze een gevecht heeft gevoerd’, zei hij. ‘Ik zie geen enkele aanwijzing dat het om moord zou gaan’. In het politierapport na haar overlijden staat dat ze zichzelf had verhangen met een plastic zak.

Uit de autopsie blijkt ook dat Bland marihuana in het bloed had op het moment van haar overlijden. Er waren ook sporen van snijwonden aan haar pols, die van enkele weken voordien zouden dateren. De onderzoekers willen geen tweede autopsie, maar de familie kan dat wel op eigen houtje laten doen.

Voicemail-bericht

Eerder deze week hebben de autoriteiten al beelden van de arrestatie zelf vrijgegeven. Bland was in elk geval zwaar onder de indruk van haar arrestatie, zo blijkt uit een voicemail-bericht naar een vriend. ‘Eerlijk gezegd, ik vind geen woorden om dit voorval te beschrijven. Hoe kan het niet gebruiken van een richtingaanwijzer leiden tot dit alles?’, zegt ze.

Het overlijden van de jonge vrouw had het debat over buitensporig politiegeweld tegenover de zwarte bevolking in de VS weer aangewakkerd.

Nu in het nieuws