© BELGA

“Laat studenten betalen om resultaat aan te vechten”

Te veel studenten tekenen onterecht beroep aan tegen hun studieresul­taten. Dat zeggen verschillende experts, die pleiten voor maatregelen om dat gedrag te ontmoedigen. “Als we studenten laten betalen zou dat al een heleboel onterechte klachten afremmen”, zegt professor onderwijsrecht Alexander De Becker.

Alle studenten die dat willen, kunnen vandaag kosteloos ­beroep aantekenen tegen hun examenresultaat. De drempel is heel laag, maar daardoor krijgen universiteiten en hogescholen ook klachten binnen die kant noch wal raken.

“Nu bestaat er een soort van vrijgeleide. Iedereen die on­tevreden is met zijn examen­resultaat kan zonder zorgen procederen. Zowel intern in de onderwijsinstelling als bij de raad. Ook bij ons hebben we studenten die achteraf zeiden dat ze het gewoon eens wilden proberen”, zegt professor ­onderwijsrecht Alexander De Becker van de Hasseltse universiteit. Hij pleit voor de invoering van een soort ‘remgeld’. “Als we studenten laten betalen zou dat al een heleboel onterechte klachten afremmen.”

Nu in het nieuws