N-VA wil boxen voor drugsspuiten weg uit metrostations

Print
Antwerpen -

De N-VA wil dat alle containers voor gebruikte drugsspuiten verdwijnen uit de premetrostations van De Lijn. Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) gaat het systeem van de ‘spuitenruil’ in de Antwerpse metrostations “evalueren.”

De zogenaamde ‘dropbox’ voor gebruikte injectienaalden die in het metrostation aan de Groenplaats hing, is al verdwenen. Maar als het van de N-VA afhangt, verdwijnen ook de vier andere containers die door Spuitenruil van Free Clinic in de metrostations werden opgehangen.

“Die containers voor gebruikte drugsspuiten horen gewoon niet thuis in de stations van De Lijn”, vindt Vlaams Parlementslid Annick De Ridder(N-VA). “Door die containers op te hangen, stuurt men een totaal verkeerd signaal. Alsof het normaal is om drugs te spuiten. Op die manier bestendig je het gebruik van drugs alleen maar, en dat vind ik geen goede zaak. Dergelijke containers zou men beter ophangen op plaatsen waar drugsverslaafden ook geholpen kunnen worden. Dat is ook het standpunt van het stadsbestuur van Antwerpen.”

“Pragmatisch”

Bij Spuitenruil van hulpverleningsorganisatie Free Clinic betreurt men de plotse campagne tegen de containers voor gebruikte spuiten. “Die containers zijn in de metrostations opgehangen op ons verzoek”, zegt Werner Bosschaerts, die zich voor Free Clinic bezighoudt het verzamelen van de gebruikte spuiten. “Het is onze bedoeling om die containers zo verspreid mogelijk te plaatsen, als ‘aanbod’ aan de drugsgebruikers.”

Lees vrijdag meer in Gazet van Antwerpen - editie Stad

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio