© AFP

Witte Huis legt laatste hand aan sluiting Guantanamo

Het Witte Huis legt de laatste hand aan een plan om de militaire gevangenis van Guantanamo op Cuba te sluiten, zo zei woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis. De Verenigde Staten houden in de beruchte gevangenis terrorismeverdachten vast.

Eens dat plan afgerond is, moet het Congres zich erover buigen. De Republikeinse meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden en de Senaat is echter altijd al sterk gekant geweest tegen de sluiting van de gevangenis.

Het plan moet 'veilig en verantwoord' de militaire gevangenis sluiten, aldus Earnest. 'Dit is gecompliceerd werk, maar we hebben veel belangrijke vooruitgang geboekt.'

Het Witte Huis moet nog bepalen hoe de overblijvende gevangenen worden verplaatst, anderen worden vervolgd binnen het militaire commissiesysteem en wat de status van andere gevangenen is. 'Het is een prioriteit voor de president. Hij gelooft dat het van belang is voor onze nationale veiligheid om de gevangenis in Guantanamo Bay te sluiten', aldus de woordvoerder.

In juni zaten nog 116 gevangenen in het detentiecenter op de Amerikaanse basis. Toen Obama in januari 2009 president werd, beval hij de sluiting van de gevangenis. Dat gaat traag door gebrek aan plaatsen om de gevangenen naartoe te sturen en de tegenkanting in het Congres. Honderden zijn aan de regeringen van hun moederland overgedragen, of aan derde landen.

Vastgoed

Jobs in de regio