© Wim Hendrix

Tourist LeMC zegeviert in nationale driekleur

De Antwerpse rapper en zanger Tourist LeMC heeft dinsdagavond in Deurne een uitstekend concert gespeeld in een uitverkocht Openluchttheater Rivierenhof.

Christof Willocx

Tourist had zich voor de gelegenheid in de Belgische driekleur gehuld, als knipoog naar de nationale feestdag. Opener ‘En route’, de titelsong van Tourists nieuwe album, zette al meteen de toon. De zin ‘Ik ben Tourist, ge hebt misschien al van mij gehoord’ werd door het publiek op luid applaus onthaald.

Dat publiek bestond vooral uit twintigers, dertigers en veertigers die met hun hoofd meetikten op hiphopbeats, en massaal applaudiseerden als de hobospeler op het voorplan trad.

Daarmee bewees Tourist dat Antwerpse hiphop tegelijk melodieus en jazzy kan zijn. In de tweede helft van het optreden liet de rapper ook een saxofonist regelmatig het voorplan betreden.

Van bescheidenheid had Tourist geen last. Hij kondigde zijn hit ‘Koning liefde’ aan als de nationale hymne. Dat was iets te veel eer, maar het refrein werd wel door honderden mensen luidkeels meegezongen.

‘Ik kan alleen maar geven wat ik te geven heb’, zong de Seefhoekenaar. In zijn geval was dat een liefde voor muziek en enkele tientallen hese stembanden op woensdagochtend.

Steekje naar Beerschot-fans en stadsbestuur

Toch is het niet zeker dat iedereen blij naar huis ging. Tourist schrok er niet voor terug om hier en daar een steekje uit te delen. Eerst naar de supporters van voetbalclub Beerschot-Wilrijk. Met het triomfantelijke nummer ‘Wij zijn geen ratten, wij komen terug!’ onderstreepte de muzikant dat hij Antwerp-fan in hart en nieren is. En met ‘Mijn stad, niet die van A’, gaf hij het huidige stadsbestuur een veegje uit de pan.

Dat wijst erop dat Tourist er niet voor terugdeinst om aan het grote publiek te tonen wie hij als mens is. Sommigen zullen hem daarvoor wantrouwig bekijken. Maar zijn duidelijke – doch vriendelijk en plagerig geformuleerde - statements zorgen ervoor dat deze nieuwe Antwerpse ster het potentieel heeft om voor een langere tijd in veel Antwerpse harten te logeren.

Toch één kanttekening: Tourist is een schitterende liveartiest, maar hij kan het publiek nog niet uitzinnig maken van vreugde. Pas toen Bart Peeters voor het duet ‘Meester kunstenaar’ het podium opkwam en een applaus voor Tourist vroeg, gingen honderden armen enthousiast de lucht in.

Tourist bewees echter dat hij een snelle leerjongen is. Tijdens het slotnummer ‘Deze nacht’, een ode aan Wannes Van de Velde, riep de rapper op om het Openluchttheater om te dopen tot een vuur van aanstekerlichtjes. Binnen de vijf seconden verscheen er een hartverwarmend lichttapijt, dat de voorbode werd van een laatste massaal meezingmoment.

Dat moment smaakte naar meer, maar de Seefhoekenaar stapte na een uur en een kwartier definitief van het podium. Dat was volgens een pak toeschouwers veel te vroeg. Maar Tourist zal eerst nog een derde cd moeten maken om een concert van meer dan anderhalfuur vol te krijgen.

Als dat derde album evenveel klassiekers telt als de huidige cd ‘En route’, vult deze jongen van de Seefhoek over twee jaar het Sportpaleis.

Tourist LeMC treedt deze zomer nog onder meer op tijdens LochtFest in Duffel en op de Lokerse Feesten (beiden op 8 augustus).