Oplichters sturen valse facturen met logo Vlaamse overheid

Vlaamse ombudsman Bart Weekers Foto: Bart Dewaele

Oplichters sturen valse facturen met logo Vlaamse overheid

Print

De Vlaamse ombudsman, Bart Weekers, waarschuwt voor valse facturen met daarop het logo van de Vlaamse overheid. Op de brief wordt verwezen naar ‘De adressengids.vlaanderen’. De geadresseerde wordt daarbij gevraagd een bepaald bedrag over te schrijven.

Ook ondernemersorganisatie Unizo is op de hoogte van de praktijk. ‘Het gaat om een nieuwe reclameronselaar uit het Kortrijkse die wellicht samenwerkt met een eerder veroordeelde oplichter’, legt woordvoerster Lien Put uit. Unizo heeft de FOD Economie op de hoogte gebracht. De ondernemersorganisatie en ook de Vlaamse ombudsman raden mensen aan de factuur vooral niet te betalen.

Vlaams ombudsman Bart Weekers verspreidde maandag via Twitter de boodschap dat er valse facturen met het (oude) logo van de Vlaamse overheid in omloop zijn. Het gaat om facturen van ‘De adressengids.vlaanderen’ met daarop ook een gsm-nummer en een overschrijvingsformulier. De geadresseerden krijgen de vraag een bepaald bedrag over te schrijven. Zelf kreeg de ombudsman eind vorige week twee meldingen over de praktijk binnen en ook bij de Vlaamse Infolijn waren er al verschillende meldingen.

Brieven

‘Het gaat om redelijk goed gemaakte brieven, al wordt wel het oude logo van de Vlaamse overheid gebruikt. Maar we denken dat de brief ruimer verspreid is onder kmo’s en bedrijven. In de voorbeelden die ik heb ontvangen, wordt gevraagd om 284,35 euro over te schrijven. Net omdat het bedrag beperkt blijft, bestaat het risico dat bedrijven het bedrag zonder veel nadenken of controle zullen overschrijven’, aldus ombudsman Weekers.

Verschillende klachten

Ook ondernemersorganisatie Unizo is op de hoogte van de zaak. Ook Unizo kreeg al verschillende klachten. Unizo spreekt van ‘een nieuwe geval van reclameronseling’. Volgens woordvoerster Lien Put leiden de aanwijzingen naar een café-uitbater uit Kortrijk. Het heeft er volgens Unizo ook ‘alle schijn van’ dat die Kortrijkse horeca-uitbater werkt in opdracht van een eerder veroordeelde reclameronselaar.

Unizo heeft intussen contact opgenomen met de FOD Economie. ‘Daar hebben ze laten weten dat ze de betrokkene op de zwarte lijst hebben gezet’, aldus Put.

Nu in het nieuws