Vijf modellen openhartig over hun onzekerheden

Wie dacht dat modellen immer zelfverzekerd voor de lens staan, krijgt een ander beeld in de filmpjes van het #ProjectWomanKIND. Vijf plus size modellen praten in deze filmpjes over hun leven, hun carrière en wat hen onzeker maakt.

tib

Zoals elke vrouw, zeggen ze, zijn er zaken die ze zouden willen veranderen aan hun lijf. En dat in de mode-industrie werken het er niet gemakkelijker op maakt. Er is veel druk van buitenaf en vrouwen kunnen erg hard zijn voor elkaar. Maar als hen gevraagd wordt om zichzelf in drie woorden te beschrijven, gebruikt niet één van hen fysieke eigenschappen, zo zegt de initiatiefneemster, het Australische model Jessica Vander Leahy. Ze startte het project op nadat ze steeds meer en meer brieven kreeg van meisjes die zich slecht in hun vel voelden. Met deze video’s wil ze hen tonen dat je je goed kan voelen zonder het perfecte maatje te hebben.

Het filmpje van Jessica Vander Leahy

'Ik voel me doorgaans goed over mijn lichaam, al zijn er dagen waarop ik wakker word en niets goed is. Dan denk ik: 'hoe kan iemand mij nu willen kussen?' Ik heb nooit echt model worden worden, ik ben er in gerold. Mijn eerste fotoshoot kreeg ik een opmerking van de fotograaf over mijn huid, vanaf dan was ik er door geobsedeerd. Dat heeft me ergens gevormd, maar me ook doen beseffen dat het me iets kon schelen'.

'Er wordt geld verdiend door onzekerheid te creëren, door beautymerken. Maar ik denk dat meer en meer mensen beseffen dat een positieve boodschap ook belangrijk is, dat het stilaan verandert'.

Het filmpje van Stefania Ferrario

'Ik heb niet altijd een positief beeld gehad over mijn lichaam. Vroeger dacht ik dat ik te dik was en ik verstopte mezelf achter te grote kleren en ik was jaloers op andere meisjes. Ik denk dat modellenwerk me geholpen heeft om mijn lichaam te leren accepteren. Het heeft lang geduurd, maar ik heb het geleerd: het draait om zelfvertrouwen, niet om vormen. Ik hou van mijn buik en mijn borsten, maar soms heb ik nog dagen waarop ik mijn dijen haat'.

Het filmpje van Sophie Sheppard

'Ik heb geposeerd voor de Italiaanse Vogue en dat was het meest geweldige dat ik had gedaan. Ik trok met de rugzak door Europa, ik werkte in een pub en plots moest ik naar Milaan voor een shoot. Dat heeft me doen inzien dat alles mogelijk is. Ik was niet het typische magere meisje zoals ze op school wel rondliepen. Ik heb mezelf nooit gehaat, maar ik was me er wel van bewust dat ik het korte topje niet aan kon. Maar ik heb me dat nooit aangetrokken, ik weet waarmee ik wel mooi sta'.

Het filmpje van Margaret Macpherson

'Ik ben halverwege de twintig en nu hou ik van mijn lichaam, maar dat heeft lang geduurd. Toen ik jonger was, was ik heel atletisch, maar in de puberteit veranderde mijn lichaam. Ik haatte mijn lichaam en ik probeerde alles: extreem sporten, niet eten, diëten - ik word nog misselijk als ik aan die soep denk. Nu kan ik me niet meer voorstellen dat ik daar zo mee bezig was. Zelfvertrouwen is het belangrijkst, ik maak me geen zorgen meer';

Het filmpje van Olivia Langdon

'Als model moet je zoveel castings doen, je krijgt nog niet de helft van van de jobs en ze vertellen je ook waarom je ze niet willen. Je moet een harde huid ontwikkelen en dat heb ik geleerd. Ik was een verlegen meisje, maar ik kan nu om met kritiek. Ik ben er een sterker persoon door geworden. In mijn tienerjaren was ik zo gefocust op wat ik niet leuk vond aan mezelf en wilde ik iemand anders zijn. Ik werd iemand die ik niet wilde zijn. Als ik iets tegen mijn zestienjarige zelf zou willen zeggen, is dat je eigenwaardige niet afgemeten kan worden aan je lichaamsvorm of die van iemand anders'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty